Hlavní obsah

Hamáček: Chci v resortu kultury politického ministra

Právo, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček bude hledat nástupce odstupujícího ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) mezi politickými nominanty. Na pondělní tiskové konferenci odmítl, aby v čele resortu stál „úředník“, prosazuje politického ministra.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček

Článek

„Dnes pan Staněk odevzdá panu premiérovi rezignaci, dnes ji pan premiér odešle na Hrad,“ uvedl Hamáček.

Už má prý představu, kdo by po Staňkovi mohl vedení úřadu převzít. Jména možných nominantů však zveřejnit odmítl. Nevyjádřil se ani k Ivanu Krejčímu, předsedovi televizní a rozhlasové rady, který řadu let zastával post stínového ministra kultury uvnitř soc. dem. a který je podle informací Práva jedním z horkých favoritů.

„Co se týká jmen nominantů na ministra kultury, tak já žádná jména říkat nebudu. Mám představu, jak tu situaci řešit. Ministr vlády je politická funkce. Já bych stál o to, aby v resortu stál politický ministr,“ uvedl Hamáček.

Spekulace, že prezident Miloš Zeman demisi Staňka odmítne a bude trvat na jeho setrvání v úřadě, Hamáček dopředu odmítl. „Nejsme pod žádným tlakem, pan Staněk jasně řekl, že rezignuje, řekl i datum, kdy rezignuje,“ poznamenal Hamáček.

Staněk oznámil svou rezignaci k 31. květnu minulý týden, a to po protestech části kulturní obce. Tu rozčililo, že z funkcí ředitelů Muzea umění Olomouc a Národní galerie Praha odvolal Michala Soukupa a Jiřího Fajta. Staněk čelil kritice i uvnitř své strany. První místopředseda Roman Onderka jeho kroky označil za neprofesionální.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám