První týden v růžové zakončuje Conti, Roglič pláchl všem soupeřům

nabor

Giro nyní čeká den volna po týdnu plném závodění, nástupů, úniků, časovek a velkých pádů.

První Grand Tour sezóny je tady! Závodníci se musí porvat se třemi těžkými časovkami, dlouhými kilometry po rovinách, zrádnými zvlněnými etapami a především slavnými vrcholy, které psaly a psát budou historii Gira jako Passo Gavia a Passo del Mortirolo. Peloton bude dojíždět do střediska v Anterselvě nebo k jezeru Como. Na své pouti navštíví slavná města Ravenna, Modena, San Marino, Verona, Cuneo, Carpi či Bologna.

A právě tam růžový závod odstartoval. 176 závodníků čekala osmikilometrová časovka. Šest bylo na rovině, ale poslední dva zavedly jezdce na poutní místo San Luca. Stoupání s průměrem téměř 10% a maximem k 16% nadělalo první rozdíly mezi favority. Téměř všichni adepti na růžový dres odstartovali hned v úvodu, předpověď počasí hlásila na pozdější čas déšť.

Nejprve to byl Tom Dumoulin s nejlepším časem, brzy ho v čele vystřídal Miguel Ángel López a poté šel na průběžné první místo Vincenzo Nibali. Po Nibalim jel Primož Roglič, který všem ujel o parník a v pohodlí se usadil na čele. Od té chvíle se vlastně čekalo, co předvede Simon Yates, který startoval jako předposlední a Brit zajel druhý nejlepší čas. Etapu a první růžový dres tak převzal Slovinec Primož Roglič.

Primož Roglič růžová
Primož Roglič v růžovém dresu po první etapě Gira (cyclingnews.com; 2019)

Druhá etapa se nesla pod taktovkou rychlých mužů. Početný únik byl pohlcen včas a o vítězi rozhodoval spurt. Skvělou práci odvedly dva týmy – Bora-hansgrohe a Lotto Soudal. Do spurtu nastoupil jako první závodník Lotta Caleb Ewan. Jenže na druhé straně vozovky vystřelil Pascal Ackermann z Bory a konkurenci převálcoval. Mistr Německa tak oslavil své první vítězství na Grad Tour, při premiérovém startu.

Pascal Ackermann
Pascal Ackermann v cíli druhé etapy Gira (cyclingnews.com; 2019)

A hned 3. etapa přinesla velké drama. Dlouhá etapa, jediný jezdec v úniku a velmi líný peloton přijel až do cílového města Orbetello. Zde se rozhodovalo ve spurtu a první v cíli byl Elia Viviani. Jenže do výsledků zasáhli pořadatelé a Itala diskvalifikovali za to, že při spurtu vyblokoval Mattea Moschettiho z Treku. Vítězství tak připadlo druhému Fernandu Gaviriovi.

Zatím šťastný Elia Viviani v cíli 3. etapy Gira (cyclingnews.com; 2019)

Úterní etapa si nachystala nevyzpytatelný finiš ve Frascati po 235 kilometrech. Hodně zvlněná etapa se stoupavým závěrem, který měl průměr 4,5%. To rozšířilo pole favoritů na spurtery, klasikáře i jezdce na celkové pořadí a o výhru se nakonec utkala právě skupina z těchto jezdců složená. Klíčový moment etapy přišel necelých 6 kilometrů před cílem, kdy došlo k velkému pádu v pelotonu.

Nejhůře ho odnesl Tom Dumoulin, který dokončil etapu se ztrátou téměř čtyř minut, ale čas museli přičítat téměř všichni favoriti na celkové pořadí. Pouze dva jezdci pro celkové pořadí zůstali před pádem – růžový Primož Roglič a Richard Carapaz. S nimi jelo asi další 20 jezdců, včetně Ewana, Ackermanna, Vivianiho, Démara nebo Ulissiho. Nejlepší pozici měl tým UAE pro Ulissiho, ale byl to drobounký Ekvádorec Richard Carapaz, který překvapivě zaútočil daleko před cílovou páskou. Roglič s Ulissim se na sebe jen podívali a než stihl kdokoliv zareagovat Carapaz byl pryč a první v cíli.

Richard Carapaz ovládl 4. etapu Gira (cyclingnews.com; 2019)

Pátý díl Gira přinesl konec v závodě Toma Dumoulina, který po pádu sice do etapy odstartoval, ale nedokončil ji. Peloton byl celý den v dešti a pořadatelé se rozhodli posledních 9 kilometrů etapy neutralizovat. To uklidnilo situaci a na čele se tak v závěru pohybovali jen spurteři a jejich týmy. Zaskočit soupeře zkusil Gaviria, který vyrazil hodně brzo, ale na jeho zadní kolo se pověsil Pascal Ackermann, bez problému Kolumbijce porazil a vybojoval druhou etapovou výhru. Josef Černý finišoval na skvělém 12. místě.

Pascal Ackermann
Pascal Ackermann ve fialovém dresu zvládl nejlépe mokrý dojezd (cyclingnews.com; 2019)

První vítězství jezdce z úniku nám přichystala 6. etapa. Zvlněný profil tomu dokonale nahrával a peloton se také rozhodl pošetřit síly. Nejprve se však padalo a na zemi skončili růžový Primož Roglič, Rafal Majka nebo Mikel Landa. Peloton zvolnil a dvanáctce na čele dopřál dostatečný prostor. Daleko před cílem se zvedl Fausto Masnada a od svých kolegů odjel. Jediný Valerio Conti s ním zůstal.

Mezi oběma Italy pak došlo k dohodě, při které Masnada bude pro Contiho pracovat a na oplátku vyhraje etapu. Contimu totiž šlo o to, aby dojel do cíle s co největším náskokem, před pelotonem. Jak se dohodli, tak se stalo a Masnada ovládl etapu, zatímco Conti převzal růžový dres.

Po 6. etapě se úplně přeskládalo celkové pořadí. Do čela se dostal Conti a za ním se v celkové klasifikaci srovnali jeho kolegové z úniku – Carboni (nově v bílém), Peters, Rojas, Madouas, Antunes, Masnada, Serry, Amador a Oomen. Až 11. po této etapě figuroval dosavadní lídr Primož Roglič se ztrátou 5:24 na Contiho.

Fausto Masnada
Fausto Masnada triumfoval v 6. etapě Gira (cyclingnews.com; 2019)

Sedmá etapa zavedla borce do L′Aquily a znovu se radoval únik. Zkoušelo se do něj dostat velké množství závodníků a peloton je dlouho nechtěl pustit. Nakonec odskočila asi dvanáctka borců, která svůj drobný náskok udržela až do cíle. V této skupině byl i José Joaquín Rojas, který na dálku ohrožoval Valeria Contiho v růžovém dresu. Rojas ovšem nenašel dostatek sil a růžový dres majitele neměnil. Rozhodující moment přišel 1500 metrů před cílem, kdy zaútočil Pello Bilbao. Nikdo ze zbylých kolegů v úniku mu nebyl schopný odpovědět a Španěl si dojel pro etapové prvenství. Tato etapa se zároveň stala konečnou pro Fernanda Gaviriu, který odstoupil kvůli zdravotním potížím.

Pello Bilbao
Pello Bilbao se raduje v cíli 7. etapy Gira (cyclingnews.com; 2019)

Osmá etapa byla zároveň nejdelší z celého ročníku. 239 kilometrů dlouhá pouť z Tortoreto Lida do Pesara mohla přinést vítězství široké skupině jezdců. Dvoučlenný únik úspěch neslavil, daleko nadějnější byl pokus trojice Vervaeke, Ciccone a Bidard, která se oddělila asi 25 kilometrů před cílem. Pohlceni byli až těsně před finálním sjezdem a nakonec se rozhodovalo mezi spurtery. Viviani, Ewan i Ackermann nástrahy etapy zvládli a utkali se o etapový primát. Spurt začal Ackermann, ale bylo to příliš brzy a Caleb Ewan měl otevřenou cestu k vítězství, kterou úspěšně dokončil. Pro domácího Vivianiho zbylo druhé místo a Ital na své vítězství stále čeká.

Caleb Ewan
Caleb Ewan ovládl nejdelší etapu letošního Gira (cyclingnews.com; 2019)

Situace se opakovala. Znovu téměř všichni favorité připisovali ztráty. Ale nejprve to byl mistr Evropy a čerstvý držitel rekordu v hodinovce Victor Campenaerts, který stanovil nejlepší čas. Poté jen čekal, jak si povedou závodníci pro celkové pořadí. A všichni za Campenaertsem zaostali, až na jediného. Slovinec Primož Roglič ho překonal o 11 vteřin a vyhrál časovku v San Marinu. Roglič s Campenaertsem jeli vlastní ligu. Z ostatních favoritů zajeli povedené časy třetí Mollema (+ 1:00), čtvrtý Nibali (+ 1:05) a sedmý Jungels (+ 1:16). Neztratili se ani Carapaz, Zakarin a Majka.

Na druhé straně jsou Mikel Landa (+ 3:03), Simon Yates (+ 3:11) a velkým poraženým se stal Miguel Ángel López (+ 3:45). Po této etapě zůstal v růžovém dresu Valerio Conti. Na druhé místo se vyšvihl Roglič (+ 1:50), který má po prvním týdnu velmi pohodlný náskok na nejbližšího konkurenta, jedenáctého Nibaliho, minutu a 44 vteřin. Nejhůře jsou na tom López (+ 4:29 na Rogliče) a Landa (+ 4:52 na Rogliče).

Primož Roglič
Primož Roglič během 9. etapy Gira (cyclingnews.com; 2019)

1. etapa: Primož Roglič je prvním lídrem Gira!
2. etapa: Pascal Ackermann se skutečně stal hvězdou prvního spurterského dojezdu Gira
3. etapa: 3. etapu vyhrál Fernando Gaviria, původní vítěz Elia Viviani byl diskvalifikován
4. etapa: 4. dějství Gira – vítězný Richard Carapaz a velká zklamání v pelotonu
5. etapa: Pascal Ackermann v deštivé etapě opět vítězný
6. etapa: Fausto Masnada vyhrál šestou etapu Gira, do vedení jde Valerio Conti
7. etapa: Pello Bilbao s náskokem zajistil první vítězství pro Astanu
8. etapa: Caleb Ewan v nejdelší etapě Gira přespurtoval Vivianiho a Ackermanna
9. etapa: Roglič sebral Campenaertsovi etapové vítězství v časovce

Zdroj: Cyclingnews (2017): Giro d’Italia: Roglic wins stage 9 as Yates loses major time, http://www.cyclingnews.com/giro-ditalia/stage-9/results/ (19. 5. 2019)