Hlavní obsah

Konečně se dohodli. Vláda schválila navýšení rodičovského příspěvku na 300 tisíc

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Rodičovský příspěvek by se měl od ledna 2020 zvýšit z 220 tisíc na 300 tisíc korun. Na pondělním zasedání to schválila menšinová vláda ANO a ČSSD. Státní kasu vyjde navýšení na 8,6 miliardy korun. Předloha nyní zamíří do Sněmovny.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Maláčová (ČSSD) s premiérem Andrejem Babišem (ANO).

Článek

„Domluvili jsme se na navýšení rodičovského příspěvku. Jsem rád, že jsme nakonec našli shodu,“ řekl premiér Andrej Babiš (ANO).

„Je výborná zpráva, že jsme konečně našli shodu. Považuji to za vítězství ČSSD, sociální demokracie s tímto návrhem přišla, prosadila do programového prohlášení,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Polepšit by si měly rodiny s nově narozenými dětmi i ty s nejmladším potomkem do čtyř let, které budou zrovna příspěvek pobírat a které ještě rodičovskou nevyčerpaly.

Z přidávaných 80 tisíc korun by měly rodiny dostat odstupňovaně část peněz podle věku dítěte a výše čerpání rodičovské.

My s tím přišli. A my našli peníze

Schválení vyšší rodičovské předcházely spory mezi koaličními ANO a ČSSD, které se předháněly, kdo s tím přišel dříve.

„Byli jsme to my, kdo si to prosadil do koaliční smlouvy, kdo bojoval za to, aby se podpořil co nejvyšší počet rodin,“ zdůraznila v pondělí dopoledne Maláčová.

Premiér s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) v pondělí na tiskové konferenci ještě před jednáním vlády oznámili, že na zvýšení rodičovské našli ve státní kase 8,6 miliardy.

„Návrh rodičovského příspěvku znamená do rozpočtu výdaj 8,6 miliardy korun. Bylo mojí zásadní povinností domluvit základní položky rozpočtu tak, abych pro ten návrh mohla zvednout ruku,“ prohlásila po jednání vlády Schillerová.

Výběr článků

Načítám