Chátrající stadion v Brně se ve filmu o Zátopkovi promění v olympijský

  15:30
Filmaři v čele s režisérem Davidem Ondříčkem v září obsadí opuštěné sportoviště v Brně za Lužánkami. Natočí tam několik scén pro celovečerní film o legendárním běžci Emilu Zátopkovi, sportovce ztvární herec Václav Neužil.

„Půjde o záběry, které připomenou olympijské hry z roku 1948 v Londýně a o čtyři roky později v Helsinkách. Právě finskému stadionu je ten za Lužánkami podobný,“ informoval náměstek brněnské primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL), který s Davidem Ondříčkem jednal.

Na olympiádě v Londýně vyhrál Emil Zátopek jednu zlatou medaili, v Helsinkách dokonce tři. Brněnský stánek spojený se ziskem dosud jediného titulu fotbalové Zbrojovky se začne upravovat v létě, aby mohlo natáčení začít na začátku září. Filmaři se v Brně zdrží asi šest týdnů.

Podle Hladíka se bude muset upravit několikrát hlavně vnitřek stadionu, protože v Londýně se běhalo na škváře, v Helsinkách na antuce. „Společně s Petrem Švancarou jsme se také bavili, že bychom tam uspořádali i nějakou akci. Třeba retro fotbalový turnaj,“ poznamenal Hladík.

Jihomoravský filmový fond, který dotuje kraj a Brno, přispěje na film jedním milionem korun. Emila Zátopka ztvární Václav Neužil, manželku Danu Zátopkou hraje Martha Issová.

„První nápad na tento film se zrodil už v roce 2007. Přišel s ním skladatel Jan P. Muchow, který tehdy sám běhal, já se pro něj nadchl, zavolal jsem Daně Zátopkové a začali jsme vymýšlet základní kostru,“ přiblížil již dříve Ondříček.

Premiéru plánuje stihnout před letní olympiádou v Tokiu, která připadá na červenec a srpen příštího roku. Celkový rozpočet filmu by neměl přesáhnout sto milionů korun.

Stadion za Lužánkami dlouhodobě chátrá. Znovu do povědomí veřejnosti se dostal v červnu 2015, když se tam Petr Švancara loučil s profesionální fotbalovou kariérou. Stadion zaplnilo zhruba 25 tisíc lidí. Další tisíce návštěvníků zůstaly před branami areálu.

Této slávě předcházely týdny práce dobrovolníků, kteří areál zvelebovali. Byl mezi nimi i současný radní pro kulturu Marek Fišer (za Piráty).

„Zátopek byl legenda. Jsem rád, že si produkce vybrala stadion za Lužánkami. Je to dobře pro sport i pro kulturu. Je to šance, jak zaznamenat pro příští generace, jak stadion vypadal,“ řekl pro ČTK Fišer.