Pokuta až 50 milionů korun. Vláda schválila novelu zákona o dvojí kvalitě potravin

Zboží pod stejným obalem bude muset mít v Česku stejné složení jako v jiných evropských státech. V pondělí to schválila v novele zákona o ochraně spotřebitele vláda. Rozdíl v kvalitě bude možný jenom tehdy, pokud ho obchodník nebo výrobce zdůvodní „oprávněnými a objektivními“ skutečnostmi.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve sbírkovém nákupním košíku mohou být masové a zeleninové konzervy, polévky v sáčku, cukr, luštěniny, těstoviny i rýže.

Vláda schválila mírnější zákaz dvojí kvality u veškerého zboží. (ilustrační foto) | Foto: Jan Bachorík | Zdroj: Český rozhlas

Nově zakázaná praxe bude považována za nekalou obchodní praktiku. Mohla by za ni být pokuta až 50 milionů korun, stejně jako u potravin, jak v pondělí v novele zákona o potravinách rovněž schválil kabinet.

Dvojí kvalita potravin jako nekalá obchodní praktika. Europoslanci schválili novelu chránící spotřebitele

Číst článek

Zatímco novela zákona o potravinách, kterou předložilo ministerstvo zemědělství, zakazuje jakoukoliv odlišnost, novela ministerstva průmyslu a obchodu zakazuje „podstatnou“ odlišnost. Jak se bude toto ustanovení hodnotit, bude záležet na metodice.

Schválený návrh ministerstva obchodu je prakticky stejný jako usnesení, které prošlo Evropským parlamentem. Premiér Andrej Babiš (ANO) jej několikrát kritizoval a označil za mírný. Není podle něj možné, aby byly v Evropě dva druhy členských států a dva druhy občanů. Kritiky se dočkal i od europoslanců.

Pokuta pro obchodníky

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) v pondělí na tiskové konferenci po jednání vlády uvedl, že nové povinnosti bude kontrolovat Česká obchodní inspekce. Novela umožní pokutovat hlavně obchodníky, ale podle údajů ministerstva nevylučuje postihy ani vůči výrobcům, distributorům nebo dodavatelům, pokud například reklamou působí na spotřebitele.

„Tady si stát zjednodušuje život v tom, že dá případně pokutu jednotě České Budějovice. A ten malý obchod to bude muset přefakturovat výrobci. V konečném důsledku ale bude vždycky pokutu platit výrobce, který dovezl potravinu v horší kvalitě,“ řekl Radiožurnálu prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Podle Prouzy zároveň dostali ministři zemědělství a průmyslu také úkol, aby připravili změnu zákona o významné tržní síle. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže by pak mohl sankcionovat společnosti, které by nedovolily přivést kvalitnější zahraniční zboží do ČR.

„Po dohodě s premiérem Andrejem Babišem jsme naše návrhy předložili, a proto očekáváme, že nejpozději do měsíce vláda úpravu tohoto zákona schválí,“ řekl Prouza.

tch, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme