Švýcaři schválili přísnější zákon o držení zbraní. Hrozilo jim vyloučení ze Schengenu

Horizont ČT24: Téměř polovina švýcarských domácností vlastní zbraně (zdroj: ČT24)

Švýcaři v závazném referendu schválili přísnější zákon o držení a registraci zbraní. Podle výsledku, který zveřejnila švýcarská televize SRF, se pro vyslovilo 67 procent oprávněných voličů, proti bylo 33 procent. Napříště by tak mělo být zakázáno držení poloautomatických zbraní, byť s několika výjimkami například pro dlouholetou tradici fasování armádních zbraní nebo pro sportovní střelce.

Jednoznačný výsledek vládu překvapil. Kritici totiž hovořili o diktátu z Bruselu, protože zpřísněním zákona alpská země přijala pravidla platná v Evropské unii. Jejím členem sice Švýcarsko není, ale váže ho s ní řada smluv a také schengenský prostor bez hraničních kontrol. Právě setrvání v Schengenu by bylo v případě nepřijetí zákona v sázce. Nepotvrdily se zároveň obavy, že švýcarští voliči zákon odmítnou jako výraz protestu proti vládě. 

Téměř polovina švýcarských domácnosti vlastní v současné době alespoň jednu střelnou zbraň a střelnice patří k nejoblíbenějším sportovištím v zemi. „Je to jasný posun směrem k totalitě. Nový zákon navíc povede k masovému sledování stovek tisíc občanů, kteří dodržují zákony,“ komentoval rozhodnutí trenér střeleckého klubu v Ženevě Alexandre Trofimov.

Tamních tradic se regulace netýká

Švýcarská ministryně spravedlnosti a policie Karin Kellerová-Sutterová ale již dříve uvedla, že švýcarských zvyků a tradic se nová opatření nedotknou. „Každý, kdo má armádní zbraň, si ji po odchodu do výslužby bude moci nechat. I členové střeleckých klubů budou moci se svými zbraněmi dál trénovat,“ prohlásila Kellerová-Sutterová v únoru.

Armádní pušku podle zvyklosti dostává domů každý, kdo ukončuje svou vojenskou službu, aby mohl v případě napadení země vyrazit co nejrychleji na její obranu. Kusy vydané oficiálně ze zbrojních skladů tak budou mít v novém systému výjimku. Lidé navíc armádní pušky dostávají bez nábojů. Ty si mohou pořídit pouze na střelnici a musí je tam také použít.

Zastánci nového zákona nevidí na omezení a zákazu některých zbraní nic škodlivého. „Předložený návrh spočívá v tom, že každou střelnou zbraň musíte zaregistrovat pod unikátním číslem. Má to sloužit k prevenci zločinů, aby se vědělo, odkud zbraň pochází a kdo ji vlastní. Nevidím v tom nic, co by nám uškodilo,“ uvedl akademik z Ženevské univerzity Bernhard Fuhrer. 

EU reguluje zbraně kvůli hrozbě terorismu

Zákaz některých poloautomatických zbraní zavedla Evropská unie v reakci na teroristické útoky v Paříži na podzim roku 2015. O život tehdy přišlo při sérii šesti útoků v noci ze 13. na 14. listopadu celkem 130 lidí. Více než 370 jich pak bylo zraněno.

„Cílem Evropské unie je odzbrojit všechny své občany. To je pravý důvod, proč ta pravidla vydali. Přijetím tohoto zákona se Švýcarsko vydává stejnou cestou,“ míní lídr kampaně proti omezení zbraní Martin Fricker.

Proti nové směrnici dlouhodobě bojuje Česko. Tuzemská vláda ji napadla i u unijního soudního dvora, jeho generální advokátka ale v dubnu doporučila zamítnutí žaloby. Verdikt zatím není jistý.

Referenda jsou ve Švýcarsku tradiční formou rozhodování o důležitých otázkách a konají se zpravidla třikrát až čtyřikrát ročně. V zemi je tento systém historicky zakořeněn a je typické, že Švýcaři rozhodují odpovědně a ku prospěchu společnosti než své osoby. Dříve například odmítli šestitýdenní dovolenou, vyšší důchody či zavést základní mzdu.