Je to obrovský politický kalkul, komentuje ukrajinistka první kroky Zelenského

Horizont ČT24: První kroky Zelenského a komentář Lenky Víchové (zdroj: ČT24)

Nový ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj svými prvními kroky v úřadu zemi oslabil. V Horizontu ČT24 to řekla ukrajinistka Lenka Víchová. Zelenskyj oznámil rozpuštění parlamentu a vyzval k odstoupení vládu, což premiér vyslyšel a ohlásil demisi. Země tak zřejmě směřuje k předčasným volbám. Kroky nového prezidenta jsou podle Víchové obrovským politickým kalkulem.

„Zelenskyj zřejmě nechce přijít o ten kredit důvěry, který zrovna teď má. Pravdou je, že Zelenského strana Služebník lidu by dnes, kdyby se uskutečnily parlamentní volby, získala čtyřicet nebo i více procent hlasů,“ příblížila Víchová.

Ukrajinský prezident toho bez spojenců v parlamentu moc dokázat nemůže. „A za půl roku (parlamentní volby byly původně plánovány na říjen – pozn. red.) by už kredit Zelenského začal padat, jeho strana by nemusela obdržet tolik procent hlasů, a proto udělal tento sice neústavní krok, ale krok, který patrně vyvolá předčasné volby,“ dodala ukrajinistka.

Řešení konfliktu v Donbasu? Zřejmě jen populismus

Nový prezident si jako prioritu vytkl ukončení konfliktu na východě země, do parlamentních voleb ale v tomto ohledu žádný manévrovací prostor nemá, míní Víchová. „Tím spíš, že svým krokem oslabil Ukrajinu,“ upozornila s tím, že v demisi je nejen celá vláda, ale skončí třeba také šéf kontrarozvědky, jehož chystané propuštění Zelenskyj oznámil. 

„Při představování velitelů ukrajinské armády mu (Zelenskému) dva generálové nesalutovali, takže i v armádě může mít velký problém. Pakliže nemá nějaké eso v rukávu, což se zatím nezdá, tak jsou to jen populistická prohlášení,“ komentuje ukrajinistka Zelenského deklarované úsilí o ukončení války na Donbase. 

Šéf Kremlu Vladimir Putin bude podle ní Zelenského zatím ignorovat. „(Zelenskyj) mluvil v inaugurační řeči o tom, že bude mluvit s Putinem poté, co Rusko propustí ukrajinské vězně. Ale stejně si myslím, že to také bylo patrně pouze pro diváky, protože Rusko nemá proč dnes ustupovat Zelenskému, který takhle oslabil stát, což Rusové můžou jenom vítat,“ uzavřela Víchová.

Celý rozhovor ve videu v úvodu článku.