Krémová česnečka:

Tenhle recept jsem začala dělat v době, kdy jsme s Adamem během vejšky chodili každej den (36 dní v kuse) do práce na Mírák na vánoční stánky mrznout a prodávat ven. Za prvý polívka po tom mraze vždycky bodla a za druhý to bylo jediný, na co jsem se po tý šílený práci zmohla. A taky možná trošku proto, že jsem toho v tý době moc uvařit ještě neuměla. Pamatuju si, že jsem ji dělala snad každej druhej den. Každopádně už tenkrát jsem si ten recept zamilovala. Jednou z mejch oblíbenejch polívek je totiž Knoblauchcremesuppe, kterou si dávám vždycky na horách v Rakousku. Tohle je vlastně taková její jednodušší verze.

Původně jsem měla tenhle recept jenom na Instagramu, ale po tom, co se z toho stal nejukládanější recept za poslední dobu, dala jsem mu čestný místo i tady na blogu. Věřím, že v jednoduchosti je krása a tenhle recept je toho jasným důkazem.

Jenom připomínka k množství česneku – ano, opravdu se tam dávaj dvě hlavičky:D Samozřejmě ale záleží na síle česneku. Tu se snažte odhadnout ještě před vařením. Poznáte to hlavně podle šťavnatosti česneku a intenzity vůně. Když je česnek sušší a tolik nevoní, možná budete muset i trošku přidat.

Recept jde velice snadno převést i do veganský verze. Stačí místo másla dát oliváč a místo kravského mléka to rostlinné.

Co budete potřebovat:

4 porce, 25 minut

2 velké lžíce másla
2 lžíce kvalitního olivového oleje
1 velká cibule (ideálně bílá nebo žlutá)
2 hlavičky česneku (cca 25 stroužků)
3 snítky čerstvého tymiánu (nebo podle chuti sušený)
4 střední brambory
Cca 500 ml zeleninového vývaru
Cca 150 ml plnotučného mléka
Sůl a bílý mletý pepř

máslo (nebo olivový olej) a pečivo na krutóny
čerstvá hladkolistá petrželka a tymián na zdobení

Postup:

Cibuli jsem oloupala, nakrájela najemno a na másle s olejem jsem ji opekla doměkka. Česnek jsem oloupala, zbavila klíčků a prolisovala do misky. K cibuli jsem pak přidala připravený česnek a čerstvý tymián bez stonků a opékala jsem asi minutu a půl, dokud se česnek nerozvoněl. Nesmí se ale připálit nebo zhořkne. Takhle připravenou směs jsem zalila vývarem, přidala jsem oloupaný, na menší kostky nakrájený brambory a sůl a pepř podle chuti. Na středním plameni jsem vařila asi 15 minut, dokud nebyly brambory měkký.

Obsah hrnce jsem pak přemístila do mixéru a rozmixovala do jemný konzistence. Pak jsem podle potřeby přidávala mlíko. Záleží na tom, jestli máte radši hustší nebo tekutější konzistenci. Na závěr polívku ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem. Pokud máte rádi, nakrájejte si pečivo na kostičky a opečte dozlatova na másle.

Na závěr jsem zdobila nasekanou čerstvou petrželkou, krutóny a tymiánem.

PS: Doporučuju u mixování polívek používat stolní mixér místo tyčovýho – pokud máte tu možnost. Udělá mnohem krémovější konzistenci. Já dlouhodobě na tyhle recepty používám Vitamix a nikdy jsem nejedala krémovější a našlehanější polívky nebo omáčky. Opravdu. Super je taky na smoothie a mražený věci.

Dlouhodobě taky platí na stránkách Traminal.cz moje sleva na 10% na vše s kódem MY10CD18. Tenhle recept není sponzorovaný, spolupráce není placená a ani z toho nemám provizi. Přístroje od nich mám dlouhodobě zapůjčený a za to mám pro vás takovou slevu. K receptu to přidávám proto, že se mě na to opakovaně ptá strašně lidí. Jak na konkrétní mixér, tak na tu slevu:)

Tak šup do kuchyně!

K.

Více podobných receptů najdete v mojí kuchařce My Cooking Diary, kterou můžete zakoupit u mě v E-SHOPU.