Výjimečná kapradina křídelnice dokáže z prostředí „vysávat“ toxický arzén

Teplomilná kapradina křídelnice si dovede poradit s arzénem. Její trik teď chtějí využít genetici

21.05.2019 - Stanislav Mihulka



Elegantní kapradiny křídelnice (Pteris) rostou v teplých oblastech světa a bývají pěstované jako pokojové rostliny. Jedna z nich, křídelnice Pteris vittata, která roste od jižní Evropy přes Afriku a Asii až do Austrálie, je specialistkou na arzén. Má úžasnou schopnost „vysávat“ z prostřední nebezpečný prvek arzén a hromadit ho ve svém těle. Tato křídelnice dokáže tolerovat takové množství arzénu, které by zabilo většinu rostlin i živočichů.

Vědci nedávno zjistili, že zmíněná křídelnice používá při zpracování arzénu unikátní mechanismus. Ten má k dispozici jako jediný druh mezi eukaryotními organismy. Podobné procesy na Zemi využívají už jenom některé bakterie. Badatelé tento mechanismus detailně prozkoumali na genetické úrovni, takže ho teď bude možné využít v biotechnologickém výzkumu.

TIP: Extrémní evoluce: U lidí v poušti Atacama se vyvinula schopnost pít vodu s arzénem

Dřívější experimenty ukázaly, že když tato křídelnice roste v půdě kontaminované arzénem, odstraní ve svém okolí během pěti let téměř polovinu tohoto toxického prvku. Křídelnice nejsou příliš vhodné na pěstování ve velkém, zvlášť pokud jde o chladnější oblasti. Když teď ale známe jejich „trik“ na arzén, mohli bychom příslušné geny přenést do jiných, snadno pěstovatelných rostlin. S jejich pomocí by pak bylo možné odstranit arzén z prostředí na velkých plochách a za minimálních finančních nákladů.

  • Zdroj textu
  • Zdroj fotografií

    Poyt448 Peter Woodard / Wikimedia Commons


Další články v sekci