Výzkum: Jak hodnotí Češi soužití s Romy?

Domácí 21. května 2019 | 04:08 — Ilona Cílková
Necelé tři čtvrtiny (72 %) Čechů vnímá soužití s Romy jako špatné, téměř čtvrtina (24 %) z nich jako velmi špatné. Takové jsou výsledky dubnového výzkumu Centra pro výzkum veřeného mínění (CVVM).
Drtivá většina Čechů považuje soužití s Romy za špatné / Českýá televize

Od roku 2013 toto negativní hodnocení zeslabilo o 15 procentních bodů. Stereotypní pohled na romskou populaci zeslabil v oblasti zaměstnání a naopak zesílil v případě získávání bydlení.

„Řešení romské problematiky ze strany vlády považují necelé dvě pětiny (39 %) dotázaných za uspokojivé, polovina za neuspokojivé. Místní samospráva je v tomto ohledu hodnocena lépe (mírně převažuje hodnocení uspokojivé)," podotkl za CVVM Milan Tuček.

V rámci dubnového šetření se CVVM zabývalo otázkou vzájemného soužití romské menšiny s ostatními obyvateli ČR, dále se věnovalo názorům na možnosti, které Romové mají v české společnosti, a zjišťovalo postoje veřejnosti k tomu, jak vláda a místní samosprávy řeší problematiku romské menšiny.

Z výsledků plyne, že soužití Romů a ostatních obyvatel je téměř třemi čtvrtinami (72 %) dotázaných vnímáno jako špatné. Za „spíše špatné“ je označilo 48 % dotázaných a dalších 24 % je má dokonce za „velmi špatné“. Naopak jako dobré soužití hodnotí necelá čtvrtina (23 %) respondentů, kteří vesměs volili slabší variantu pozitivní odpovědi „spíše dobré“ (22 %). Dvacetina (5 %) dotázaných na otázku odpověděla, že neví.

Oproti minulému roku se hodnocení soužití Romů a neromské většiny v ČR statisticky významně nezměnilo. Nicméně pokračuje trend z minulých několika let, kdy z propadu pozitivního vnímání na historické minimum (a maxima v případě negativního vnímání) zjištěného v roce 2013, se hodnocení soužití blíží k nejnižším (resp. nejvyšším) hodnotám, které byly naměřeny v letech 1999, 2001 a 2006.

V porovnání se situací ostatních obyvatel téměř polovina (48 %) české veřejnosti vnímá jako horší možnosti Romů při získávání zaměstnání. Zhruba třetina (32 %) dotázaných si myslí, že Romové mají horší možnosti, pokud jde o uplatnění ve veřejném a občanském životě, více než dvě pětiny (44 %) dotázaných považují situaci Romů v tomto ohledu za srovnatelnou s ostatními a necelá pětina (18 %) míní, že jsou na tom Romové tady dokonce lépe. 

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu