Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

„Id*ot,“ schytal to politik za urážky Zemana. V ODS ho čeká „soudný den“

Aktualizováno -
21. května 2019
10:35
Autor: Jakub Herzán, ČTK - 
21. května 2019
05:02

Ve svém facebookovém statusu nazval prezidenta Zemana přestárlou sviní, kterou je nutné podřezat, a poslance zrůdami, které je nutné pozabíjet. Důvod? Definitivní schválení zdanění církevních náhrad. Teď čelí jesenický zastupitel Martin Lang (ODS) ostré kritice nejen z domovské strany, ale i od Zemanových odpůrců. Premiér Andrej Babiš (ANO) označil pro Blesk Zprávy vulgarity na adresu hlavy státu za nepřijatelné, Zemanův stoupenec a přítel, poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD), zmínil Langa na oplátku jako idiota. Jesenická buňka ODS volá po mimořádném sněmu.

„Poslanci, kteří zvedli své ničemné pazoury pro schválení zákona o zdanění církevních restitucí, jsou smradlavá, proradná prasata. Debilní senilní bolševik Zeman se rozhodl zákon podepsat a je třeba ho zabít též. Ideálně takovou zrůdu podřezat, jako přestárlou svini a nechat vykrvit a poté spálit.“ I to jsou výroky, které na svůj facebookový profil napsal jen tři dny poté, co poslanci definitivně schválili zdanění církevních náhrad, člen ODS Martin Lang. 

Status předsedy jesenické ODS Martina Langa Status předsedy jesenické ODS Martina Langa | repro Facebook

Vyhrožování násilím do politiky nepatří

Pro předsedu poslaneckého klubu TOP 09 Miroslava Kalouska jsou výroky jesenického politika naprosto nepřijatelné. „Já si nemyslím, že tohle je ještě urážka, to je vyhrožování násilím a je to něco, co do politiky vůbec nepatří a musí to být vymýceno,“ řekl Kalousek Blesk Zprávám.

Na pozdní čas, ve který Lang svůj vulgární status zveřejnil, reagoval po svém: „Po 23. hodině nejde uhlídat vůbec nikoho, teď je na straně ODS, aby udělala rychlý a razantní krok.“

Foldyna: Idiota ze sebe udělal sám

Poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD), který patří k Zemanovým nejvěrnějším stoupencům, považuje Langův status za věrný odraz současného stavu na sociálních sítích. „Já bych pana Langa nesoudil, on ze sebe idiota udělal sám. Není potřeba ho hnát před soud, pro veřejnost je to teď idiot, a to je pro politika větší rána než pokuta,“ řekl Foldyna Blesk Zprávám.

Poslanec, který je považován i za Zemanova přítele, předvídá, že Lang se v ODS trestu nedočká. I on glosoval pozdní hodinu, kdy se status na facebooku objevil. „Možná že požil pár kapek alkoholu, aby posílil své sebevědomí,“ rýpnul si děčínský poslanec.

Nepřijatelné, za hranou, hřímají Babiš s Gazdíkem

Premiér Andrej Babiš (ANO) výroky Martina Langa nezaznamenal, nicméně je pro Blesk Zprávy okomentoval. „Co na to říct, každý rozumný občan si z toho vybere svoje, pokud takhle budeme komunikovat a nazývat prezidenta republiky, kterého zvolili lidé, je to naprosto nepřijatelné.“

Petr Gazdík (STAN) má za to, že takové vyjadřování do politiky rozhodně nepatří, a to ani v případě, že má někdo jiný názor. „Toto je hrubě za hranou, to je na ostří trestného činu. Myslím, že by pan Lang měl opustit řady své politické strany,“ řekl Blesk Zprávám Gazdík.

Starostové by podle Gazdíka takové chování netolerovali a pokud by některý z jejich členů podobně „ujel“, čekalo by ho s největší pravděpodobností vyloučení. „Do naší strany máme velmi ostrý výběr, budoucí člen musí být starosta, místostarosta nebo zastupitel a musíte projít testem přímé volby. Tím si ověříme, zda mají stejné názory a neuchylují se k podobným extrémům,“ řekl Gazdík Blesk Zprávám.

Odsouzeníhodný exces, zní z ODS

Langovo vyjádření nadzvedlo vedení jeho domovské ODS. Předseda středočeské organizace a poslanec Jan Skopeček se o něm dozvěděl až od Blesk Zpráv. Příspěvek označil za nepřijatelný, navíc je prý v zásadním rozporu s hodnotami ODS.

„Nemám pro takový nechutný projev jakoukoliv omluvu, ani pokud by byl učiněn pod vlivem omamných látek, což bylo první, co mě napadlo, když jsem příspěvek pana Langa viděl,“ řekl Blesk Zprávám Skopeček s tím, že i když ODS se Zemanem v mnoha věcech nesouhlasí,  Langovo vyjádření byl ojedinělý, odsouzeníhodný exces.

Lang bere zpátečku. ODS rozhodne v úterý

S pondělním ránem přišel do redakce Blesk Zpráv od regionálního politika ODS nový pohled na věc. „Slova o podřezání a vykrvení prezidenta Zemana byla samozřejmě nadsázkou. Jak jinak,“ zmínil.

O politickém osudu Martina Langa pak bude v úterý jednat ODS v Jesenici. Rozhodnout o jeho vyloučení může ale až mimožádný sněm, který místní buňka občanských demokratů plánuje na příští týden, jak uvedl místopředseda místní organizace Martin Kuruc.

Místní sdružení se podle něj od Langova vyjádření distancuje, podobné stanovisko zaujala v pondělí i oblastní rada ODS pro Prahu-západ. „Přijali jsme usnesení, kterým ten nešťastný výrok pana Langa odsuzujeme. Není to v souladu s našimi názory ani s ideály Občanské demokratické strany,“ řekl šéf oblastního sdružení Michael Pánek.

hejhej ( 22. května 2019 08:31 )

cododat:Hamáčková nápověda není k ruce,neví,jak má reagovat. Podle Hamáčka se nesmí říkat a psát nic negativního na nepracující cikány a násilnické muslimy.Na prezidenta házet špínu, vyhrožovat je vše dovoleno. Zvláštní pojetí svobody slova.

stanislav kouba ( 21. května 2019 19:34 )

Každý má právo na svůj názor ale toto je moc a tyto lidi nám chtějí vládnout tady se vydi co je celá ODS zač

PPP150W ( 21. května 2019 19:07 )

On se naopak inspiroval výroky pana prezidenta na adresu novinářů, které hodlal zlikvidovat a nabádal k tomu vojáky ze základny v Náměšti nad Oslavou v přímém přenosu TV

forrtyn ( 21. května 2019 18:34 )

anonym01 - pane Langu?

forrtyn ( 21. května 2019 18:29 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa