Opioidová krize v USA pokračuje. Mezi závislými se nekontrolovaně šíří žloutenka typu C

Horizont ČT24: Nemoc se mezi narkomany nejčastěji šíří kvůli sdílení stříkaček (zdroj: ČT24)

Masivní zneužívání syntetických opiátů ve Spojených státech s sebou přináší další nebezpečný jev. Lékaři a dobrovolníci se musejí vypořádat s rapidním nárůstem hepatitidy typu C, která se mezi narkomany nezadržitelně šíří. Hlavním důvodem je podle odborníků sdílení injekčních stříkaček mezi závislými a nedostatečná rychlost distribuce vybavení napříč zdravotnickými zařízeními a organizacemi.

Opioidová krize nejznatelněji zasáhla východ USA a konkrétně jihovýchodní stát Kentucky, který hlásí sedmkrát více nakažených žloutenkou typu C oproti celostátnímu průměru. „Byl jsem deset let v New Yorku a nikdy jsem neviděl lidi tolikrát si tu drogu vstřikovat,“ uvedl Donald Davis z organizace Kentucky Harm Reduction Coalition, která pracuje s drogově závislými.

Pokud se přitom nemoc neléčí, může člověku způsobit vážné komplikace, které vedou až k nenávratnému poškození jater. V USA hepatitida typu C dokonce zabíjí nejvíce pacientů ze všech infekčních nemocí. Místní organizace se proto snaží o větší informovanost mezi drogově závislými a jejich zapojení do anonymních programů, které pomáhají s výměnou stříkaček.

„Samozřejmě, že náš hlavní cíl je, aby se programu účastnili všichni. Když se jedinec do výměny injekcí zapojí, průzkumy ukazují, že šance jeho nástupu k léčení je až pětkrát vyšší než u těch, co se programu neúčastní,“ vysvětlil ředitel zdravotnického oddělení KY River District, Scott Lockard.

Program již hlásí alespoň částečnou úspěšnost, protože většina jeho účastníků se k výměnám vrací. „Rozdali jsme 136 tisíc injekcí a zpátky jsme dostali 103 tisíc. To už je velmi dobrá návratnost. Většina z těch, kteří přijdou, jsou za to, co děláme, vděční,“ popsal Davis.

Uměle vyráběné léky na bolest měly přitom původně ulehčit životy těžce nemocným a řada lékařů opioidy dále ochotně předepisuje. Užívání těchto přípravků ale velmi často končí závislostí, kvůli níž v poslední dekádě zemřelo půl milionu Američanů. Opioidy tak podle statistik zabíjí víc lidí než zbraně, dopravní nehody nebo HIV.

V poslední době se syntetické opiáty rozšířily i mezi drogové kartely. Jsou totiž levnější než heroin a díky tomu, že droga při výrobě neopustí laboratoř, odpadá i proces pěstování a závislost na slunci či vodě. Nejčastějšími distributory do USA jsou podle kriminalistů Čína a Mexiko.