Zemřel Niki Lauda, bylo mu 70 let

Zemřel Niki Lauda, bylo mu 70 let

Ve věku 70 let zemřel trojnásobný mistr světa Formule 1 Niki Lauda. Rakušan v posledních měsících bojoval se zdravotními problémy.

Loni v sprnu absolvoval Niki Lauda transplantaci plíce, po níž musel dva měsíce strávit v nemocnici ve Vídni. Hospitalizován byl znovu začátkem letošního roku, preventivně kvůli chřipce.

V posledních dnech se znovu hovořilo o tom, že je Rakušan v nemocnici, tentokrát ve Švýcarsku na dialýze.

Dnes v ranních hodinách bylo potvrzeno, že Lauda svému zdravotnímu stavu podlehl.

”S hlubokým zármutkem oznamujeme, že náš milovaný v pondělí Niki v poklidu v přítomnosti své rodiny zemřel,” uvedla rodina pro rakouská média.

Lauda debutoval ve F1 v roce 1971, svůj první závod vyhrál v barvách Ferrari o tři roky později. Sezóna 1975 mu přinesla první mistrovský titul.

Slavným se stal ročník 1976, v němž Lauda celou sezónu sváděl dech beroucí bitvu o mistrovskou korunu s Jamesem Huntem, přestože po těžké havárii na Nürburgringu málem zahynul. Šampionem se nakonec stal Hunt, když Lauda kvůli hustému dešti dobrovolně odstoupil z posledního závodu v Japonsku.

Další tituly však přišly, Lauda přidal celkové vítězství v roce 1977, než v průběhu tréninku na GP Kanady 1979 ukončil kariéru.

V roce 1982 se ale vrátil a o dva roky později rozdílem půl bodu porazil Alaina Prosta, aby získal svůj třetí titul.

Lauda se v roce 2012 stal nevýkonným předsedou u Mercedesu, s nímž oslavil mistrovské tituly, které tým od začátku nové hybridní éry v roce 2014 posbíral.

Sdílejte na:
Zavřít