Za pašování čtyř kilogramů drog dostal Francouz v Indonésii trest smrti

Smrt za pašování drog

Za pašování čtyř kilogramů drog dostal Francouz v Indonésii trest smrtiNOVÉ
Pašování drog (ilustrační foto). Foto:

Zdroj: Shutterstock

1
Svět
Echo24
Sdílet:

Francouz Félix Dorfin byl v pondělí za pašování drog v Indonésii odsouzen k trestu smrti, uvedla agentura AFP. Indonéské úřady ho zadržely v září se čtyřmi kilogramy narkotik.

Agentura AFP označila verdikt za překvapivý, protože prokuratura pro Dorfina požadovala 20 let vězení a pokutu deset miliard indonéských rupií (v přepočtu 16 milionů korun). Soudce vzal v úvahu přitěžující okolnosti jako množství převážených nelegálních látek a fakt, že Dorfin byl součástí drogového gangu. Dorfinův obhájce nicméně popřel tvrzení, že by pětatřicetiletý Francouz fungoval jako „poslíček“, který drogy přes hranice převáží často. Proti verdiktu se má v úmyslu odvolat.

Dorfina zatkla místní policie na letišti na indonéském ostrově Lombok východně od Bali. Do země přicestoval ze Singapuru. V kufru s dvojitým dnem měl čtyři kilogramy drog, včetně kokainu, extáze a amfetaminů.

Od září minulého roku byl Francouz ve vazbě, v lednu z vězení utekl. Policie ho dopadla o jedenáct dní později, schovával se v lese na severu ostrova. S útěkem mu pomohla policistka, které nabídl v přepočtu přes 23 000 korun. Výměnou mu zařídila telefon a deku. Policisty, kteří ho našli, se Dorfin také pokusil podplatit, ale neúspěšně.

Indonésie má jedny z nejtvrdších protidrogových zákonů, včetně možného trestu smrti. V roce 2015 země popravila dva Australany, vůdce skupiny pašující heroin. Poslední trest smrti vykonala země v roce 2016, za obchodování s omamnými látkami byli popravčí četou zastřeleni čtyři muži.

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Sdílet:

Týdeník Echo

Koupit
×

Podobné články