Hlavní silnici u Žďáru podjedou cyklisté tubusem, stavba omezila provoz

  8:42
Stavba cyklostezky mezi Žďárem nad Sázavou a jeho místní částí Stržanovem omezila provoz na silnici I/37. Kvůli větší bezpečnosti cyklostezka povede tubusem pod frekventovanou komunikací. Práce se proto už od pondělí dotýkají i motoristů. A těch není málo, po silnici momentálně vede objížďka.

ilustrační snímek | foto:  Michal Sváček, MAFRA

Doprava ve stržanovském kopci byla svedena do jednoho jízdního pruhu a je řízena semafory. Omezení bude trvat nejdéle do 30. srpna a délka uzavírky bude maximálně 100 metrů.

„Vždy se snažíme, aby byla zachována alespoň částečná průjezdnost,“ říká místostarostka Ludmila Řezníčková.

Situaci však komplikuje to, že silnice I/37 nyní slouží jako objízdná trasa z Havlíčkova Brodu pro nákladní dopravu při úplné uzavírce v Hamrech nad Sázavou (I/19).

Nová část cyklostezky se u Pilské nádrže napojí na páteřní trasu, která vede podél Sázavy celým Žďárem.

„Propojení města s hlavními cyklistickými trasami Žďárských vrchů je velmi důležitým krokem pro bezpečnost i komfort našich občanů a turistů,“ konstatuje starosta Martin Mrkos.

Přibudou také lávky přes Sázavu

Pro cyklisty to však nebude jediná novinka ve Žďáře nad Sázavou. Chystá se také výstavba dvou lávek přes řeku Sázavu.

„Jedna vznikne u zimního stadionu směrem na Klafar, druhá na Farských humnech. Další částí projektu je vybudování cyklostezky z ulice Žižkova k ulici 1. máje, která plynule pokračuje na cyklostezku na Hamry,“ popisuje mluvčí města Jakub Axman.

Ve městě také přibudou piktogramy, které budou cyklisty navigovat v místech, kde je není možné oddělit od motoristů. Město investuje do rozvoje cyklodopravy 31 milionů korun, necelou polovinu pokryje dotace.

Autor: