Budete v lednu pobírat rodičovský příspěvek? Zřejmě se zvýší až o 80 tisíc korun, schválila vláda
Ilustrační foto
Louny

ČR - Až o 80 tisíc korun se zřejmě od ledna zvýší rodičovský příspěvek pro všechny aktivně pobírající rodiče. Návrh Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) v pondělí podpořila vláda. MPSV se tak podařilo naplnit další z cílů programového prohlášení vlády. Novela zákona o státní sociální podpoře teď poputuje do Poslanecké sněmovny.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) původně prosazovala navýšení rodičovského příspěvku pro všechny rodiny s dětmi mladšími čtyř let. Tato varianta ale neprošla u koaličního partnera. „Za mě by bylo ideální, aby na rodičovský příspěvek dosáhly všechny rodiny. Ve vládě ale nejsme sami, hnutí ANO a Ministerstvo financí bylo proti tomu. Návrh, který jsem ministrům představila, tak vychází z připomínek resortu financí,“ říká ministryně. Pokud by se včera vláda neshodla na navýšení takzvané rodičovské, hrozilo by, že by víc peněz nakonec nedostal nikdo.

Vládou schválený návrh vychází nejen z požadavků Ministerstva financí, ale i zástupců rodičů podepsaných pod peticí za spravedlivý rodičovský příspěvek. Tu podpořilo 54 tisíc lidí. „Bojovala jsem za to, aby se zvýšení rodičovské dotklo co nejvíce rodin. Jsem ráda, že vláda po týdnech jednání nakonec vyšla vstříc i hlasům samotných rodičů. Končí tak pro ně období nejistoty,“ dodává Maláčová.

Celkové náklady navýšení rodičovského příspěvku ve vládou schválené variantě jsou 8,6 miliard korun. Pokud novela u zákonodárců projde, zvýší se rodičovský příspěvek, stávající pravidla čerpání se ale nemění. Princip čerpání popsán zde.

Součástí novely zákona o státní sociální podpoře není jen navýšení rodičovského příspěvku. Nově budou moci být děti do 2 let ve školce nebo v obdobném školském zařízení 92 hodin měsíčně, aniž by rodiny přišly o rodičovský příspěvek. Dosud byl limit pouze 46 hodin měsíčně. Změna pomůže rodičům lépe sladit rodinný a pracovní život. Ti, kteří se budou chtít vrátit dříve do práce, alespoň na poloviční úvazek, budou moci.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru