Někdo v Česku napadne muslimy a oni to oplatí, bojí se šéf BIS Koudelka

21.05.2019 9:33

Pokusy rozbít NATO a pravicový extremismus. Dvě hrozby, na něž v rozhovoru pro MF Dnes upozorňuje šéf Bezpečnostní informační služby Michal Koudelka.

Někdo v Česku napadne muslimy a oni to oplatí, bojí se šéf BIS Koudelka
Foto: archiv
Popisek: Michal Koudelka, ředitel Bezpečnostní informační služby

„Je to začarovaný kruh, v podstatě, když si představíme, že dojde k nárůstu extremismu a ti extremisté začnou útočit na klidnou muslimskou komunitu. Začnou jim podpalovat mešity, začnou útočit různými způsoby. Tak co to vyvolá? To radikálnější jádro řekne, že je třeba nějak odpovědět a bránit se,“ zmínil Koudelka. 

Jeho slova se věnovala také Německu, kdy poukázal na pravicový extremismus. „Tam ta situace je daleko vážnější než u nás,“ podotkl Koudelka, že musíme být připraveni na rizika. „Problém je v riziku útoku nějakého osamělého vlka, který se rozhodne a k útoku přikročí. Tohle jsou spojené nádoby. Musíme se věnovat jednomu i druhému. Já si myslím, že do budoucna riziko extremismu, hlavně pravicového, bude růst,“ zmínil. 

Koudelka také hovořil o nutnosti změnit zákon o tajné službě. „Když se podíváte na zákon 153, tak ten popisuje činnost a zákonné možnosti zpravodajských služeb. Když ho srovnáte s dnešní dobou, tak ta rizika jsou už jiná. Třeba zrovna teď je jedna z dílčích novel zákona ve Sněmovně. Například prodlužuje lhůty pro použití zpravodajské techniky ze tří na čtyři měsíce. Obdobných novel přijde určitě víc,“ uzavřel Koudelka.  

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…