Hlavní obsah

Židé přehánějí holokaust a těží z něj, tvrdil pořad Al-Džazíry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dauhá

Katarem financovaná vysílací společnost Al-Džazíra suspendovala dva novináře, kteří zveřejnili video, jež zpochybňovalo holokaust. Video v arabštině se objevilo na serveru AJ+, který Al-Džazíra provozuje. Tvrdilo se v něm, že sionistické hnutí přehnalo počet obětí holokaustu a že z genocidy nejvíce vytěžil Izrael. Informoval o tom v pondělí server BBC. Nacisté během holokaustu vyvraždili asi šest milionů Židů.

Foto: MEMRI

Záběr z videa z arabského serveru AJ+, které zpochybňuje holokaust

Článek

Vypravěčka ve videu položila otázku „Proč se soustředí pouze na ně?”, čímž měla na mysli židovské oběti. Následně obvinila Židy, že využívají finanční prostředky a média k tomu, aby se pozornost soustředila zejména na utrpení Židů.

Video bylo zveřejněno na twitterových a facebookových účtech AJ+ v pátek večer s titulkem „Jaká je pravda o holokaustu a jak z něj sionistické hnutí těží?” Původní znění bylo zveřejněno v arabštině a stalo se terčem ostré kritiky, když nevládní organizace Middle East Media Research Institute (MEMRI) na Twitteru zveřejnila anglický přepis. MEMRI sídlí v USA.

Zpochybňování počtu židovských obětí holokaustu, tvrzení, že Židé manipulují médii nebo že Židé či Izrael z holokaustu těží, jsou označována za antisemitismus.

Takto podporují nenávist vůči nám, zní z Izraele

Mluvčí izraelského ministerstva zahraničí Emmanuel Nahšon video považuje za „nejhorší formu zhoubného zla”. „Takto Al-Džazíra vymývá mozky v arabském světě a prodlužuje nenávist vůči Izraeli a Židům... Lži a nenávist propagovaná ideologickými potomky Der Stürmeru,” doplnil. Der Stürmer byl antisemitský týdeník šířící nacistickou propagandu.

Prominentní reportér Al-Džazíry, britský novinář Mehdi Hasan uvedl, že je rád, „že šéfové Al-Džazíry podnikli disciplinární kroky” ohledně „strašně urážlivého a hloupého videa”.

V neděli večer Al-Džazíra vydala oficiální prohlášení, v němž informovala, že video bylo rychle smazáno a že podnikla disciplinární kroky a dva novináře kvůli jeho obsahu suspendovala z redakce. Video bylo podle televize rovněž publikováno bez řádné kontroly, zatímco šéf digitálního oddělení oznámil, že požaduje povinné školení novinářů proti zaujatosti.

V arabštině si dovolí víc než v angličtině

Řada lidí nicméně poukázala na rozdíly mezi arabskou Al-Džazírou a materiálem, který vydává v angličtině. Zpravodajský server BBC v analýze poukazuje na to, že zatímco je anglický materiál Al-Džazíry různorodý a přináší témata, o kterých se dostatečně neinformuje, arabské vydání je podstatně zaujatější.

Z anglického vydání je například jen zřídka znát, že Al-Džazíra je financována Katarem. Z arabského vysílání je pak často jasné, jak se televize staví ke klíčovým tématům v regionu.

Reklama

Výběr článků

Načítám