V Plzni proběhne šampionát ve válení slámy! Soutěžit může i vy

Plzeňský Sadový okruh se již za nedlouho stane dějištěm unikátního česko-německého šampionátu ve válení slámy. Ten se uskuteční v sobotu 25. května v rámci sousedské slavnosti dasFest, kterou pořádá Česko-německý fond budoucnosti. Do soutěžního klání, při němž jde více o zábavu než o rychlost a svaly, se stále může přihlásit i široká veřejnost. Akce přinese i další zábavné aktivity jako třeba populární štrásnfesty. Chybět nebudou ani koncerty, divadlo, diskuze, program pro děti či dobré jídlo. dasFest startuje již ve 12:00 a vstup je pro všechny zdarma.

Strohballrollen

Při šampionátu ve válení slámy návštěvníci na vlastní kůži zažijí atmosféru oblíbeného berlínského klání, které za svůj vznik vděčí českým pobělohorským exulantům. Soutěž je určená 4 – 6 členným týmům, při čemž vždy najednou »válí« jen 4 lidé. Nepůjde jen o to, za jakou dobu se týmům podaří doválet balíky do cíle, ale i o jejich schopnost pobavit svým výstupem co nejvíce přihlížejících diváků. Aby toho nebylo málo, budou mít soutěžící na sobě veselé kostýmy.

Vše odstartuje již ve 14 hodin slavnostním zahájením a exhibicí. Poté si »váleči« na chvíli odpočinou a na řadu přijdou akrobatické kousky spolku V.O.S.A., který předvede představení s názvem Vysoké snění. Samotná soutěž se uskuteční v čase od 15.30 do 17.30 hodin. Poté proběhne slavnostní vyhlášení vítězů a předání cen. Hlavním cílem šampionátu je ukázat, že se Češi a Němci umí společně skvěle bavit. Hlásit se do něj stále může i široká veřejnost.

Straßenfest mog61_copyright

Zábavu přinesou i štrásnfesty

Dalším z vrcholů akce budou populární štrásnfesty hned z pěti různých regionů v Německu i Čechách, které budou probíhat od 12 do 19 hodin. Součástí každého z nich bude kromě autentické atmosféry sousedských slavností v konkrétních městech i celá řada zajímavých doprovodných aktivit vhodných pro všechny nátury i věkové skupiny.

Například v rámci Krušnohorského štrásnfestu vznikne v Šafaříkových sadech improvizovaný kadeřnický salon, kde si dámy i pánové budou moci na hlavě nechat vykouzlit účes s česko-německou tematikou. Neplatí se penězi, ale příběhy. Berlínský štrásnfest zase přiveze opraváře, kteří s radostí pomohou svým plzeňským sousedům dát jejich jízdní kola opět do provozuschopného stavu. Bavorský štrásnfest nabídne žongléry i kejklíře s klasickou dechovkou i mnoha drobnostmi, jež jen tak jednoduše udělají radost.

popráci source

Více infa: www.dasfest.cz

Česko-německý fond budoucnosti už přes dvacet let podporuje sblížení a sousedskou spolupráci mezi Čechy a Němci v Evropě. Celkovou částkou zhruba čedesát milion eur podpořil na jedenáct tisíc společných projektů, které svádějí dohromady lidi obou zemí a umožňují či prohlubují pohledy do jejich světů, kultury i dějin. Více než třetina vynaložených prostředků podpořila školy a mládež, o něco méně než třetina kulturní projekty a další část cílila na podporu partnerství obcí a zájmových sdružení, dialogy a vědecké projekty, obnovu památek, publikační činnost a sociální projekty pro národnostní a jiné menšiny. Fondu se podařilo povýšit česko-německou spolupráci z rovin politických deklarací a expertních jednání na živou realitu, obohacující mnoho aspektů každodenního života lidí na obou stranách hranice. Řada těchto projektů by bez jeho podpory nevznikla a nemohla by dlouhodobě působit. Fond tak patří k velmi významným podporovatelům kultury a vzdělávání u nás a měl po svém založení rovněž zásadní podíl na odškodnění obětí nacismu.

dasFest_Letak_A6_Registrace_anmeldung

Foto: www.dasfest.cz