Portál Bezrealitky jde na Slovensko. Nahrává mu růst cen tamních nemovitostí

Bratislava

Bratislava Zdroj: Shutterstock

Bratislava
Bratislava
Bratislava (ilustrační foto)
Bratislava, ilustrační foto
5
Fotogalerie

Největší český internetový portál zajišťující prodej a pronájem nemovitostí svépomocí, Bezrealitky, expanduje na Slovensko. V Česku má tato služba zhruba pětinový podíl na celém realitním trhu a na stejná čísla se chce na Slovensku dostat do tří let. Pomoci jí má mimo jiné i rekordní růst cen slovenských nemovitostí.

„Stejně jako v Česku, i na Slovensku z cen nemovitostí zbytečně ukrajují realitní makléři, jejichž přidaná hodnota je nyní přinejmenším sporná. Zdražování realit zároveň neopodstatněně zvyšuje jejich provize, přestože reálné práce odvádějí stále méně,“ říká šéf Bezrealitky Hendrik Meyer.

Ceny nemovitostí na Slovensku nyní atakují historická maxima. Podle slovenské centrální banky rostly ceny bytů meziročně o 7,6 procenta, v průměru pak dosahují přes 34 tisíc korun za metr čtvereční.

Zejména v Bratislavě mají podle prognóz analytiků slovenské centrální banky i nadále růst. A to je podle představitelů Bezrealitky ideální situace pro vstup na trh.

„V příštím roce bychom rádi získali nejméně desetiprocentní podíl na realitním trhu, do tří let pak jeho pětinu. Mezi portály, které zprostředkovávají prodeje a pronájmy s vyloučením realitních kanceláří a makléřů, se chceme pochopitelně stát jedničkou,“ dodal Meyer. Spolupráci s portálem Bezrealitky zahájila také Slovenská sporiteľňa, která jejich klientům nabídla hypoteční servis.

„Podobně jako v Česku, i na Slovensku trh hypoték za poslední rok výrazně ovlivnily regulace. Prostřednictvím portálu Bezrealitky, se zájemcům o prodej a koupi nabízí možnost řešit obchod jen mezi sebou a my se snažíme zjednodušovat služby tak, aby po online dohodě o prodeji následovalo stejně jednoduché dohodnutí hypotéky,“ uvedla ke spolupráci mluvčí Slovenské sporiteľny Marta Cesnaková.

V Česku portál Bezrealitky měsíčně navštíví více než půl milionu zájemců o bydlení a v současnosti se jeho prostřednictvím prodá zhruba 1000 a pronajme kolem 3000 nemovitostí měsíčně.