Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Temná stránka automobilky Volkswagen. Od 60. let měla spolupracovat s brazilskou vojenskou diktaturou

Svět

  11:35
Berlín - Německá automobilka Volkswagen spolupracovala v 60. až 80. letech s brazilskou vojenskou diktaturou, vedla černé listiny vlastních zaměstnanců s uvedením jejich politické orientace, předávala je režimu a navíc umožňovala zatýkání levicově orientovaných pracovníků přímo v továrně. Informují o tom televizní a rozhlasové stanice NDR a SWR a list Süddeutsche Zeitung.

Volkswagen si k neslavné kapitole svých dějin nechal zpracovat studii od historika Christophera Koppera z univerzity v Bielefeldu, která podle automobilky došla k závěru, že za pochybení mohli jednotliví zaměstnanci. foto: Reprofoto

Britský poslanec Robinson prý špehoval pro StB. Údajně předal i informace o jaderných zbraních

„Bezpečnostní služba VW hrála politickou roli. Když byl někdo členem odborů tak jako já, tak bezpečnostní služba zpracovala seznamy se jmény a ty předala represivnímu aparátu,“ vypráví čtyřiasedmdesátiletý Lucio Bellentani, který tehdy pro Volkswagen v Brazílii pracoval. Přímo v továrně byl člen zakázané komunistické strany zatčen koncem července 1972, následně byl dva roky vězněn a opakovaně podroben mučení ze strany brazilských bezpečnostních složek.

„Někdy se probudím křikem. Stane se to vždy, když se přes den zasazuji za vyrovnání se s obdobím vojenské diktatury. I dnes v noci tomu tak bylo. Zdálo se mi, že mě stejně jako tehdy znovu mučili,“ říká Bellentani, kterého podle jeho slov policisté bili už v areálu automobilky, čemuž ale tamní bezpečnostní služba jen přihlížela.

Americká burzovní komise žaluje Volkswagen. Německý koncern viní z emisního skandálu

Volkswagen si k neslavné kapitole svých dějin nechal zpracovat studii od historika Christophera Koppera z univerzity v Bielefeldu, která podle automobilky došla k závěru, že za pochybení mohli jednotliví zaměstnanci. Podle firmy se nenašly žádné důkazy svědčící o institucionální spolupráci brazilského Volkswagenu s tamním vojenským režimem.

15.prosince 2017 v 16:45, příspěvek archivován: 21.května 2019 v 11:47

Volkswagen says Brazil staff collaborated with 1964-1985 military dictatorship https://t.co/P3PYy0GQy4

Takovýto výklad tehdejších událostí ale paradoxně odmítá sám autor studie Kopper. „Našel jsem důkazy, že bezpečnostní služba spolupracovala s tajnou policií. A že o tom po celou dobu bylo informováno představenstvo brazilského VW i jeho šéf,“ říká s tím, že bezpečnostní služba předávala brazilským složkám informace o protirežimně naladěných zaměstnancích a jejich činnosti.

Volkswagen nabídne elektromobil za 30 tisíc eur, zájemci se mohou zapsat na čekací listinu

Případem se zabývá i brazilská justice. Kolektivního odškodnění se u ní domáhá 12 bývalých zaměstnanců německé automobilky, kteří tvrdí, že byli za vědomí Volkswagenu zatčeni v jeho továrně a posléze mučeni. Další desítky pracovníků byly podle žaloby vedeny na černé listině.

Automobilka v Brazílii působí od roku 1953 a zaměstnává zde na 20 000 lidí. V zemi vládla v letech 1964 až 1985 vojenská junta. Během této doby přišly nejméně stovky lidí o život a tisíce se staly obětí mučení.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...