The Capitals: Skandál bulharského premiéra způsobil další potíže evropským lidovcům

The Capitals přináší denní přehled zpráv z evropských metropolí.

///

SOFIE

Další skandál pro evropské lidovce: Po sérii skandálů, které zacloumaly s podporou vládní strany GERB, se stal nejnovější „obětí“ v pondělí (20. května) sám bulharský premiér Bojko Borisov. Podle medializovaných informací souvisí i jeho případ s výměnou nemovitostí a nenahlášeným majetkem.

Odhalení publikovala novinářka Elena Yončevová, která je zároveň jedničkou kandidátky Bulharské socialistické strany do eurovoleb. Podle ní Borisov ještě jako starosta Sofie zařídil snadnější výměnu pozemků ve prospěch svého bratrance. Stejně tak ho obvinila z toho, že vlastní luxusní dům v Barceloně, který nenahlásil.

Borisov obvinění popřel a v televizním vystoupení spolu s eurokomisařkou Marijou Gabrielovou tvrdil, že má se svými bratranci velmi špatný vztah, a dokonce se s dvěma z nich pobil. Yončevová ale přidala další sérii naskenovaných dokumentů a fotek, ze kterých vyplývá, že má v rodině výborné vztahy.

Stranu GERB v poslední době trápí několik bytových skandálů a kauz, které souvisí s podvody v penzionech, na které měly jít i evropské peníze. (Georgi Gotev, EURACTIV.com)

///

PAŘÍŽ

Macron vyrazil do eurokampaně: V přípravě na eurovolby, ale především na jejich předpokládané rozuzlení, se Emmanuel Macron v pondělí (20. května) setkal s Donaldem Tuskem a později i s portugalským premiérem Antoniem Costou. První z nich organizuje Evropskou radu 28. května a druhý podporuje myšlenku koalice mezi centristy, socialisty a zelenými, a nikoli mezi socialisty a lidovci.

Prezident také poskytl rozhovor francouzským médiím, které ho mají zveřejnit dnes (21. května). V něm údajně upozorňuje na riziko zániku evropského projektu a připomíná, jak je Unie důležitá zejména v sociální, environmentální a bezpečnostní oblasti.

Generace se zlobí na bývalé partnery: Zdá se, že Generační straně, spojencům bývalého řeckého ministra financí Yannise Varoufakise ve Francii, se nelíbí potenciální plán, že by socialisté mohli po eurovolbách spolupracovat se zelenými a s centristy. S touto ideou přišel šéf socialistů v EP Udo Bullmann. „Tento dvojitý jazyk poškozuje politiku: socialisté jsou proti Macronovi ve Francii, ale spolupracují s ním v Evropě … nikdo už ničemu nerozumí!“ Středolevá Palace Publique a francouzští socialisté totiž tvrdí, že odmítají jakékoliv spojení s Macronovým týmem v Evropském parlamentu. (EURACTIV.fr)

///

LONDÝN

Financování strany Nigela Farage: Novou Stranu pro brexit politika Nigela Farage prověřuje inspekce britské volební komise pro podezření z nelegálního financování. Bývalý premiér Gordon Brown v této souvislosti řekl, že Farageova iniciativa je jeho „soukromou společností“, a ne „politickou stranou“, a to vzhledem ke způsobu, jakým přijala většinu svých darů, které do značné míry nelze ověřit. Farage na oplátku označil Brownova tvrzení za „absolutně nechutná“. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

///

VÍDEŇ

Rezignace: Všichni ministři krajně pravicové Strany svobodných (FPÖ) odstoupili v pondělí (20. května) poté, co rakouský kancléř Sebastian Kurz odvolal z postu ministra vnitra Herberta Kickla (FPÖ). Jde o ministerstva obrany, sportu, práce a dopravy, která vedli přímo členové FPÖ. Tento krok vyvolal řadu otazníků o udržitelnosti rakouské vlády minimálně do předčasných voleb. Premiér Kurz už avizoval, že posty dosud plánuje obsadit odborníky a vysoko postavenými státními úředníky. (Claire Stam, EURACTIV.de)

///

BERLÍN

Výstraha: Představitelé konzervativní CDU a její bavorské sesterské strany CSU v rozhovorech pro několik německých médií varovali před jakoukoliv spoluprací s pravicovými populisty. Důvodem je nahrávka bývalého rakouského vicekancléře a lídra FPÖ Heinze-Kristiana Stracheho z Ibizy, která v Rakousku zapříčinila pád vlády. (Claire Stam, EURACTIV.de)

///

MADRID

Vedoucí úloha v Evropském parlamentu: Lídr kandidátky ve volbách do Evropského parlamentu centristické strany Ciudadanos (Občané), Luis Garicano, uvedl, že Španělsko může v EU opět získat vedoucí úlohu, ale jen v případě, že strany opustí narativ „do Bruselu odchází političtí důchodci“. V rozhovoru s agenturou EFE Garicano obvinil socialisty (PSOE), kteří ve Španělsku podle průzkumů předběžně vedou, a konzervativní Partido Popular (PP) z toho, že Evropu využívají jako „hřbitov na odkládání politiků“. (EuroEFE.EURACTIV.es)

///

VARŠAVA

Nejednoznačné průzkumy: Jen týden před volbami do Evropského parlamentu se dá velmi těžko odhadnout, jak dopadnou výsledky v Polsku. Podle průzkumu agentury Kantara z minulého týdne vede mezi voliči vládnoucí pravicová strana Právo a spravedlnost (PiS) se 43 procenty. Následuje Evropská koalice (28 procent) a nová progresivní strana Wiosna (8 procent). O něco novější průzkum stejné agentury však Evropské koalici naměřil 36 procent, PiS má 35 procent, zatímco Wiosna 10 procent a nacionalistická krajní pravice Konfederacja 8 procent.

Podle dalšího průzkumu, který si objednal Newsweek Poland, vede Evropská koalice s velkým náskokem se 43 procenty. PiS je na druhém místě s 33 procenty, zatímco straně Wiosna agentura naměřila 9 procent a Konfederacii necelých 7 procent.

Poláci, kteří chodí volit, jsou většinou starší (50 procent ze skupiny 35-44 let, 59 procent 45-59 let a až 67 procent voličů starších 60 let), vzdělaní (74 procent z osob s vysokoškolským vzděláním) a žijí ve velkých městech (dvě třetiny z lidí žijí ve městech nad 500 tisíc obyvatel). (EURACTIV.pl)

///

BRATISLAVA

Konec kandidatury, která nikdy nebyla: Lídr opoziční strany OĽaNO Igor Matovič se nechal slyšet, že odstupuje z čela kandidátky své strany ve volbách do Evropského parlamentu. Jeho rozhodnutí, které oznámil během tiskové konference nazvané „Doba je mimořádně vážná. Zásadní rozhodnutí“, byl ještě svéráznější, přestože si svůj případný mandát v europarlamentu ani neplánoval převzít. Záměrem jeho kandidatury bylo podle něj umožnit voličům potvrdit jeho současný mandát v národním parlamentu. Jak vysvětlil, vzhledem k tomu, že neofašistická strana ĽSNS může ve víkendových volbách zvítězit, nemůže si dovolit z nich dělat „průzkum o sobě“. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

///

PRAHA

K liberálům míří několik stran: Lídři kandidátek devíti politických stran a hnutí se setkali v předvolební debatě, kterou zorganizovaly Asociace pro mezinárodní vztahy, portál Aktuálně.cz a EURACTIV.cz. Navzdory kontroverzní rétorice šéfa vládní ANO a premiéra Andreje Babiše europoslankyně ANO Dita Charanzová potvrdila, že její strana chce zůstat v ALDE nebo se připojit k jiné nové liberální platformě, založené na základech frakce ALDE.

ANO a ALDE se podle diplomatů dohodly na nejdůležitějších otázkách, jako je ochrana schengenského prostoru a volného trhu.

V Čechách by se k liberálům ráda přidala ještě další dvě seskupení – hnutí HLAS odcházejícího místopředsedy europarlamentu Pavla Teličky a Česká pirátská strana, která ovšem přemýšlí i o frakci evropských zelených.

///

ATHÉNY

Nepokoje anarchistů pokračují: Jen několik dní před eurovolbami nepřestávají v Athénách a dalších velkých městech protesty a nepokoje levicových anarchistů. Včera (20. května) zablokovali vandalové dopravu na hlavní ulici metropole, přímo před budovou Athénské ekonomické univerzity. Demonstranti protestovali proti odmítnutí povolení krátkého opuštění vazby pro vězně Dimitrise Koufodinase, který se podílel na zavraždění jedenácti lidí a je členem teroristické organizace N17. (Theodore Karaoulanis, EURACTIV.GR)

///

BUKUREŠŤ

Vývoz obilovin dosáhl 2,2 mld. eur: Podle údajů rumunského ministerstva zemědělství se vývoz obilovin ze země v minulém roce zvýšil o více než 12 milionů tun v porovnání s přibližně 11 miliony tun v roce 2017. Hodnota vývozu vzrostla v průběhu roku o 10 procent na více než 2,2 miliardy eur. Rumunsko bylo třetím největším producentem obilí v EU s téměř 31,2 miliony tun, a to po Francii a Německu. Země produkuje nejvíce kukuřice a slunečnic v Unii a je čtvrtým největším producentem pšenice.

Rozhodnutí v Dragneaově kauze odloženo: Soudci opět odložili verdikt v případě lídra vládní socialistické strany PSD Liviu Dragnea, kterému nižší soud vyměřil tři a půl let vězení za zneužití pravomocí. Rumunský nejvyšší soud oznámí své rozhodnutí 27. května, tedy den po volbách do EP. V samostatném případě odložil Ústavní soud rozhodnutí o konfliktu mezi parlamentem a Nejvyšším soudem, který by mohl již na prvním stupni zrušit rozsudek pro Dragneau. (EURACTIV.ro)

///

ZÁHŘEB

Varoufakisova podpora: Bývalý řecký ministr financí a lídr celoevropského Hnutí za demokracii v Evropě 2025 (DIEM25) Yanis Varoufakis vyzval občany Chorvatska, aby hlasovali pro politickou platformu Možemo! (Můžeme!), která tvoří koalici s Novou levicí a zelenými liberály ze strany ORaH.

Sociální demokraté utratili nejvíce: Chorvatská Sociálnědemokratická strana dosud za eurokampaň utratila 300 tisíc eur a získala další hmotné dary v hodnotě 3 tisíc eur. Vládnoucí HDZ investovala 200 tisíc a Amsterodamská koalice přibližně 180 tisíc eur. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

///

BĚLEHRAD

Brammertz v Bělehradě: Serge Brammertz, hlavní prokurátor Haagského mechanismu, který nahradil Haagský tribunál pro válečné zločiny, navštíví v polovině června Bělehrad jako součást příprav před předložením pravidelné zprávy Radě bezpečnosti OSN. Diskuse se má zaměřit na implementaci národní strategie pro souzení válečných zločinců, regionální soudní spolupráci v případech válečných zločinů a podporu pro srbské orgány v těchto řízeních. (Beta-EURACTIV.rs)

Kalendář