Je vám během tropických dní vedro? Tahle speciální páska na ruku vás ochladí, jak budete potřebovat

Pásek využívá termoelektrických slitin k tomu, aby vytvořily požadovaný teplotní rozdíl / University of California San Diego
Může to být perfektní pomůcka pro ty z nás, kteří doma i v práci bojují s termostatem. Právě pro ně vědci vyvinuli náramek, který funguje jako takový „osobní termostat", aby pomohli i lidem, jimž je v běžných podmínkách teplo, anebo naopak stále zima.

Tato páska vydrží fungovat až 8 hodin a může snížit či zvýšit tělesnou teplotu až o 10 stupňů Celsia. Podle vynálezce jde o jednoznačně přínosnější a efektivnější řešení, než je centrální topení či klimatizace, jež změní teplotu v celé budově. To vytváří samozřejmě zbytečné hádky, když je jedné osobě zima a druhá se už potí.

Pásek využívá termoelektrických slitin a materiálů k tomu, aby vytvořily požadovaný teplotní rozdíl. Tyto jsou pak vloženy do teplo vedoucích materiálů, jež jsou připojeny k malé bateriové sadě.

V rámci otestování byla jedna osoba v místnosti, kde se teplota měnila od 22 do 36 °C. Profesor Chen z Kalifornské univerzity, jenž vedl studii, řekl: „Toto zařízení může zvýšit váš osobní komfort tím, že vás ochladí při cestování v horkém autobuse anebo vás zahřeje v klimatizované kanceláři, kde je vám neustále zima.

Pokud se nošení této pásky postará o to, že vám bude komfortně při širším rozpětí teplot, tak nebudete tak často operovat s topením v zimě i létě."
Více jak 10 % spotřebované energie jde celosvětově na úkor topení a chlazení, což dělá z podobného osobního termostatu skutečný „svatý Grál", jelikož zatím to šlo řešit jen složitě přes vesty s cirkulující vodou a ventilátorem.

Hřejivá či chladící část pásky má tvar čtverce 5 x 5 centimetrů a za teplého dne vás chlazení bude stát 26 W (polovina průměrného laptopu). Komerčně by se mělo toto zařízení objevit na trhu za pár let.

Mohlo by vás zajímat

Reklama