Hlavní obsah

Muž z kauzy justiční mafie promluvil. Marie neudělá razantní kroky, řekl o Benešové

Pavel Kučera odešel z justice v roce 2010. S nálepkou člověka, který ovlivňoval korupční kauzu vicepremiéra Jiřího Čunka.Video: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Je však schopna vytvořit takovou atmosféru, že někteří soudci a státní zástupci pochopí, čím by si mohli uškodit, říká bývalý místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera.

Článek

Jestli někdo může být naštvaný na novou ministryni spravedlnosti Marii Benešovou, je to právě tenhle devětasedmdesátiletý muž s knírkem, který se omlouvá, když kvůli problémům s nohama zůstane během přivítání sedět.

Pavlu Kučerovi Benešová fakticky ukončila kariéru místopředsedy Nejvyššího soudu a uznávaného odborníka na trestní právo.

V roce 2007 ho společně s dalšími špičkami justice označila za „justičního mafiána“ – kvůli údajnému ovlivňování politicky citlivé korupční kauzy.

Kučera raději z funkce odešel – dřív než ho mohl taláru zbavit kárný senát, který uznal, že skutečně do případu nevhodně zasahoval.

Dnes Kučera provozuje advokátní praxi a tvrdí, že po letech žádnou zášť k ministryni Benešové necítí. „Zavařil jsem si, ale všechno je to už za mnou,“ říká.

„Dokáže vytvořit atmosféru“

Dubnové jmenování Marie Benešové, bývalé nejvyšší státní zástupkyně, dříve poslankyně v barvách ČSSD a v poslední době advokátky, přimělo desetitisíce lidí k demonstracím. Ty tři pražské se odehrály na Staroměstském náměstí, jen pár set metrů od Kučerovy kanceláře.

Kučera se s Benešovou seznámil v 70. letech v Kladně, kde oba žijí. On pracoval jako okresní soudce, ona k němu chodila jako prokurátorka s trestními kauzami, mimo jiné s těmi, které se týkaly dopravy – nehod, alkoholu za volantem a podobně. „Já ji znal jako kvalitní prokurátorku,“ vzpomíná někdejší soudce. A přidává ještě jeden postřeh: „Bylo výjimečné pro tu dobu, že nebyla nikdy ve straně.“

Kučera dodnes o Benešové mluví jako o Marii. Byl to ostatně on, kdo ji v roce 1999 doporučil na post nejvyšší státní zástupkyně, kde pak působila šest roků.

Právě to, že se znají desítky let (ačkoli nakonec proti sobě stáli u soudu kvůli případu „justiční mafie“), vede Kučeru k odhadu, že nová ministryně spravedlnosti určitě nebude do justice a státního zastupitelství dělat hluboké řezy, jak se obávají lidé na demonstracích.

Ať jde o to, že by jako oblíbenkyně Miloše Zemana zkusila zahrát do autu případ stamilionových zakázek v prezidentské oboře v Lánech. Nebo že by pomohla premiéru Andreji Babišovi vyvléknout se z obvinění z dotačního podvodu při budování farmy Čapí hnízdo.

„Já si nemyslím, že by udělala něco, proč jsou ty demonstrace, respektive čeho se ti demonstranti bojí. Že by někoho odvolala, že by udělala nějaký razantní krok,“ říká Kučera k obavám (nutno říci, že ve shodě s Benešovou), že vláda vymění nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana nebo že zásadně přepíše zákon o žalobcích tak, aby měli méně nezávislosti.

Přesto Pavel Kučera nabízí jiný postup, k němuž může, podle toho, jak ji zná, Marie Benešová sáhnout. „Ona může vytvořit takovou atmosféru, že určité osoby jako poznají, co je pro ně výhodné a co by jim mohlo uškodit. Toho je schopna,“ myslí si.

Uzavřeli smír a dohodu o neútočení

I když Pavel Kučera opakuje, že případ justiční mafie už dávno neřeší, může tohle všechno říkat s vědomím, že kvůli Benešové odešel z justice vlastně s ostudou.

Benešová kromě Kučery označila za „justiční mafiány“ i nejvyšší státní zástupkyni Renátu Veseckou a bývalého ministra spravedlnosti Pavla Němce.

Vedl ji k tomu skandál z roku 2007: tehdejšímu vicepremiérovi Jiřímu Čunkovi (KDU-ČSL) hrozila obžaloba kvůli údajnému úplatku. Z doby, kdy byl ještě starostou Vsetína.

Trio Kučera–Vesecká–Němec se několikrát setkalo s krajskou žalobkyní Zlatuší Andělovou, jejíž podřízení kauzu řešili. Andělová později popsala, že cítila tlak, ať se Čunkův případ odloží. Místopředseda Nejvyššího soudu Kučera měl dokonce říct, že „hrozí pád vlády, nezávislost justice musí jít stranou“. Kučera později před soudem, kde požadoval po Benešové omluvu, popřel, že by kdy takovou větu pronesl. „Já jsem ji nevyslovil,“ nechal se slyšet.

Žalobu nejdřív řešil soudce Vojtěch Cepl, který k překvapení všech začal do té doby málo popsaný příběh pitvat do všech podrobností. A nakonec rozhodl, že schůzky a to, co se na nich probíralo, skutečně nebyly čisté.

Avšak odvolací soudy měly jiný názor a začal klasický soudní ping-pong, během nějž se celé roky přelévalo vítězství ze strany na stranu. Až nakonec všichni, už dávno pryč ze svých někdejší funkcí a unaveni nekonečným dohadováním, uzavřeli smír.

Ale ještě před tím, v roce 2010, se Kučera dostal kvůli podezřelým schůzkám před kárný senát, který smí soudce trestat za různá provinění. A kárný senát skutečně rozhodl, že schůzky kvůli Čunkovu případu, které se odehrávaly mimo jiné v hotelech, byly přes čáru. Senát Kučeru zbavil soudcovské funkce.

Pavel Kučera se odvolal, než však mohl zasednout druhoinstanční kárný soud, Kučera oznámil, že odchází z justice dobrovolně. Zdůvodnil to tím, že by mu stejně za dva roky bylo 70, což je věk, kdy už soudci musí povinně na odpočinek.

Když premiér Babiš před měsícem oznamoval, že si za novou ministryni spravedlnosti vybral Benešovou, zmínil právě to, že „bojovala proti justiční mafii“.

Marie Benešová tak vlastně ze starého případu stále těží. Pavel Kučera ho už dnes podrobně rozebírat nechce. Nebo lépe řečeno: vysvětluje, že ani nemůže. Součástí smíru v žalobě o omluvu byl také neformální slib, že na sebe aktéři nebudou útočit.

„To ona dodržuje a mojí povinností je dodržovat to i vůči ní,“ říká na adresu nynější ministryně spravedlnosti.

Reklama

Související témata:
Justiční mafie

Doporučované