Eva Jiřičná v pražském DOXu

Eva Jiřičná v pražském DOXu

V Centru současného umění DOX v pražských Holešovicích právě probíhá výstava u příležitosti významného životního jubilea Evy Jiřičné. Nechte se zlákat a inspirovat elegancí a lehkostí, kterou do svých děl první dáma české architektury vkládá.

Eva Jiřičná pracovala na velkých a významných architektonických projektech po celém světě. V roce 1984 založila v Londýně, kam v roce 1968 emigrovala, své studio Eva Jiricna Architects a v roce 1999 s architektem Petrem Vágnerem studio AI DESIGN sídlící v Praze. V jejím portfoliu najdeme několik stovek návrhů a realizací. Za jednu z vlajkových lodí její práce mohou být označeny skleněná schodiště, která předčila svou dobu a diktovala technické parametry a možnosti jejím budoucím následovníkům.

Jedno z jejích schodišť, které bylo původně umístěno v pařížském obchodu, který zkrachoval (jistojistě ne kvůli nedostatkům designu interiéru), najdeme i v hlavním sále expozice. Monumentální výška, technická preciznost a působivé nasvícení vás ohromí a vy se do děl naší nejznámější české architektky okamžitě zamilujete. Prohlédnout si můžete modely jejich návrhů, fotografie zrealizovaných staveb, rysy a nákresy. Můžete shlédnout i několik dokumentů a filmů natočených o paní Jiřičné nebo její práci.

Dozvíte se také, v jakých městech stojí její budovy. Jednou z těch známějších českých realizací je Kongresové centrum ve Zlíně nebo Oranžerie v Královských zahradách, za jejímž vznikem stála Olga Havlová. Nejenom seznam staveb, měst a států, které krášlí naši planetu, je úctyhodný. Také výčet ocenění, které paní Jiřičná získala, je sáhodlouhý a mimořádný. Zmiňme alespoň Řád Britského impéria, Jane Drew Prize nebo Medaile za celoživotní přínos v architektuře.

Eva Jiřičná ve své profesi kloubí své technické i umělecké vzdělání a výstava nám dává nahlédnout do obou těchto aspektů její tvorby. Můžete se kochat lehkostí a elegancí nebo se detailně ponořit do kouzla statiky a konstrukcí. Každopádně budete odcházet pyšní na to, že je jedna z nejlepších světových architektek právě z České republiky a budete víc rozumět tomu, proč jsou její budovy tak výjimečné.

 

photos: pinterest.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram