Můžeme být tlustí, i když se jen sem tam přejíme, třeba i vánočního cukroví?

Pravidelné přejídání vám přinese hromady tuku. Když se však přejíte jednou, většina přibrané váhy bude voda. Zejména, pokud začnete s nízkou hladinou glykogenu. 

Zkoušeli jste se někdy po pořádné hostině zvážit? Třeba po štědrovečerní večeři? Kolik z těch přibraných kil byl tuk? Velmi málo!

Gram tuku má asi 9 kalorií. Na půl kila přibraného tuku by tedy teoreticky mělo stačit sníst zhruba o 4000 kalorií víc, než kolik spálíte.
Pokud tedy budete týden jíst zhruba 500 kalorií denně navíc, na jeho konci byste mohli být o půl kila větší. 

Existuje však limit, kolik toho tělo zvládne zpracovat najednou. 3500 kalorií v jednom jídle se zkrátka nedá zpracovat! 
Tělo se s nimi pokusí vyrovnat jinak. Spálit je (lehce se zvýší teplota) a vyloučit. Na záchodě u vás bude dost nacpáno. A samotné trávení také stojí energii.

Termogeneze

Některé z pozřených kalorií spolkne metabolizmus, jiné se přemění na teplo. Tomuto procesu se říká termogeneze nebo termický efekt potravy a stojí asi 10% kalorického příjmu zdravého dospělého, který jí normální stravu.

Vaše skutečné číslo bude samozřejmě mít několik složek, včetně čisté hmoty a skladby jídla. Termický efekt živin se dá vyjádřit jako množství energie, které dodají, oproti množství energie, které je potřebné k jejich trávení:

  • Tuk nám dává 9 kalorií na gram a jeho termický efekt je 0–3%.
  • Sacharidy nám dávají 4 kalorie na gram a jejich termický efekt je 5-10%.
  • Proteiny nám dávají 9 kalorií na gram a jejich termický efekt je 20–30%.

Pokud se přejíte, můžete se také cítit neklidně. Neklidnost je jedním z neaktivních prostředků výdeje energie. Do těch se vlastně počítá veškerá činnost, vyjma spánku, jídla a sportu.
Hodnota neaktivního výdeje energie se mezi lidmi dost liší. Proto jsou, mimo jiné, někteří jedinci tlustší než ostatní.

Glykogen

Naše tělo ukládá sacharidy dvojím způsobem. Buď je přemění na tuk, nebo naplní zásoby glykogenu v játrech a svalech.

Glykogen v játrech

Játra se používají na krátkodobé skladování glykogenu. Když hladovíte (většina z nás to dělá přes noc), mozek nejdřív hledá glykogen v játrech. Po 12-16 hodinách hladovění stále běžná játra obsahují zhruba 44 g glykogenu na kilo, což znamená, že 25-50% bylo vyčerpáno. 

Maximální kapacita průměrných jater tedy bude asi 60–90 g/kg.

Glykogen se nedá skladovat samotný. Musí být vázán na vodu. V játrech je na gram glykogenu zhruba 2,4 g vody.

Hmotnost a glykogenová kapacita zdravých jater (g)

Játra

Muži

Ženy

Hmotnost

Normální rozsah

968-1860

603-1767

Průměr

1414

1185

Glykogen v průměrných játrech (plných)

Bez vody

85-127

71-107

S vodou

289-432

241-364

Glykogen ve svalech

Množství glykogenu v kilogramu zdravých svalů (g/kg)

Sval

Průměr

Rozsah

Deltový

9,8

5,3-4,0

Kvadriceps

13,5

9,5-20,0

Oba svaly

11,7

5,3-20,0

Množství svalové hmoty se samozřejmě velmi liší. U mužů (obvykle 22–40 kg,) a žen (obvykle 15–30 kg). Průměrný muž tedy ve svalech nosí 256–466 g glykogenu a žena 175–350 g.

Ve svalech se glykogen samozřejmě také váže na vodu, a to až 3 g vody na každý 1 g glykogenu. Ale může to být až 17 g, pokud si po tréninku v suchém prostředí dáte mnoho sacharidů a vody.

Za normálních okolností tedy muž, který má 31 kg svalů, v nich skladuje 361 g glykogenu a 1083 g vody. A pokud se nacpe hodně sacharidy a dostatkem vody (což je při hostině normální), může to být mnohem víc.

Vyčerpání glykogenu

Svalnatí lidé mají více svalů, a lépe skladují glykogen. Jedna malá studie zjistila, že kapacita tří sportovců z univerzity byla 629–1,146 g, tedy průměrně 810 g. To je mnohem více, než průměr, který nám vyšel pro běžného muže (341–593 g).

Tito sportovci však glykogen tři dny vytloukali nízkosacharidovou stravou; potom sedm dní jedli 3,500–5,000 kalorií denně, z nichž 80–90% pocházelo ze sacharidů (760–990 g). První den jim šla veškerá energie do obnovení zásob glykogenu. Nepřibrali žádný tuk. Druhý den nabrali pouhých 30 g tuku a třetí den 45 g.

Po týdnu přejídání tito sportovci nabrali průměrně 4,6 kg, přičemž 1,1 kg byl tuk. Pouze polovina se vytvořila z obrovského množství přijatých sacharidů; za druhou polovinu mohlo malé množství snědeného tuku.

Tvoření tuku ze sacharidů

Jak ukázala studie výše, jakmile jsou zásoby glykogenu plné, snědené sacharidy se ukládají jako tuk. Tomu procesu se říká lipogeneze.
Děje se, když pravidelně jíte více kalorií, než kolik jich pálíte.

Lipogeneze je pro naše tělo oblíbeným způsobem nakládání se sacharidy. Tělo to má takto. Sacharidy nejradši pálí jako energii, uskladňuje jako glykogen, nebo je dokonce pálí jako teplo.

Jedna studie podala zdravým mužům pouze jedno jídlo složené z chleba, džemu a džusu. Bylo v něm 480 g sacharidů (93% kalorií tohoto jídla). Ti muži lipogenezí vytvořili pouze 2 g tuku v následujících 10 hodinách. Většina sacharidů se přeměnila na glykogen (346 g) a zbytek byl spálen rovnou (133 g). Během stejných 10 hodin se 17 g tuku spálilo jako energie. V jídle bylo 8 g tuku, 2 g se vytvořily ze sacharidů. Ti muži tedy vlastně spálili 7 gramů tuku.

V další studii jedli zdraví dospělí 150% nutného denního kalorického příjmu po dobu pěti dnů. Kalorie navíc byly pouze ze sacharidů (jedli 684 g sacharidů, tedy 2736 kalorií ze sacharidů denně). Výsledná lipogeneze byla desetkrát vyšší než při udržovací dietě. Stále se však jednalo pouze o 5 g tuku vytvořených denně. 5 g tuku denně udělá 1825 g za rok, což je relativně dost. Subjekty však jedly 50% nad udržovací hladinu kalorií. Oni hodovali každý den.

Vylučování a zadržování vody

Glykogen se váže na vodu, což znamená, že s ním nosíte i mnoho vodní váhy. Objem krve, celkový objem vody v těle, to všechno se může u lidí dost lišit. Záleží na tréninku, lécích a stravě. Kromě sacharidů na to má velký vliv také sodík, který způsobuje zadržování vody.

Samozřejmě je tu také obsah vašeho močového měchýře (po ránu průměrně čtvrt kila), a střev (průměrně 150 g). A po hostině to samozřejmě bude ještě víc.

Závěr

Když se pořádně přejíte, velká část přibrané váhy nebude tuk, ale voda. Zejména, pokud se přejíte hromadou sacharidů a soli. 

Pokud máte nízkou hladinu glykogenu, důsledky na váhu budou vyšší. Na druhou stranu, takovýto stav zařídí, že nepřiberete nijak dramatické množství tuku.

Kolik se dá přibrat jedním jídlem, to záleží na mnoha faktorech.
Mnoho z kalorií daného jídla padne na samotné trávení. Zejména trávit bílkoviny stojí množství energie. Pokud pravidelně cvičíte, možná se dost té energie použije i na tvorbu svalů.

Příležitostná hostina z vás tlouštíky neudělá!
To je záležitostí dlouhodobého přejídání a kombinace různých faktorů, často genetických.

Zbývají 4 dny

Prom-in Serious PRE Natural

899
− 31%
699
Zbývají 4 dny

Jihočeské Jerky

49
− 23%
42
Zbývají 4 dny

Autor: Alex Leaf
Přeložil: Jaromír Uhlíř
Zdroj: www.examine.com - Can one binge make you fat?