Švachula obviněný v kauze Brno-střed se ke svému majetku stále nedostane. Soud mu zamítl tři stížnosti

Obviněný bývalý radní Brna-střed Jiří Švachula zvolený za ANO neuspěl se stížnostmi kvůli zajištění svého majetku. Vrchní soud mu koncem minulého týdne zamítl hned tři. Informoval o tom v úterý server Seznam Zprávy, který to zjistil z justiční databáze. Brněnský politik je už více než dva měsíce ve vazbě. Švachulova obhájkyně Světlana Žabenská na dotazy serveru nereagovala.

Tento článek je více než rok starý.

Brno/Olomouc Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý radní radnice Brno-střed Jiří Švachula (dříve ANO)

Bývalý radní radnice Brno-střed Jiří Švachula (dříve ANO) | Zdroj: Profimedia

Obviněnému bývalému radnímu Brna-středu podle tří stížností vadilo, že mu byl po obvinění zajištěn jeho majetek. Mluvčí olomouckého soudu serveru Seznam Zprávy potvrdil pouze to, že soud v případu rozhodl. Další podrobnosti ale neuvedl.

Hnutí ANO vrátí dary od Švachuly a Liškutina, obviněných v kauze Brno-střed

Číst článek

Podle serveru Švachulovi zajistili nemovitosti jako byt, garáž, rekreační chatu a vinný sklep. Hodnotu tohoto majetku měli vyšetřovatelé odhadnout na více než pět milionů korun.

Vyšetřovatelé dále podle Seznam Zprávy zajistili více než 14 milionů korun a jedenáct luxusních hodinek a další věci v hodnotě podle odhadu více než dva miliony korun.

A brněnský krajský soud také zamítl Švachulovu žádost o propuštění z vazby. Z vazby se nedostal podle soudce Miroslava Nováka i proto, že ještě nebyli vyslechnuti všichni svědci.

„Jedná se o zástupce celkem 21 obchodních firem, které by obviněný mohl ovlivňovat ve svůj prospěch. Rovněž se jedná o osoby, jež byly dříve podřízené obviněnému Jiřímu Švachulovi, které byly spolupracovníky a podřízenými obviněného na Úřadu městské části Brno-střed,“ uvedl pro Seznam Zprávy Novák.

Úplatkářská kauza expolitika ANO Švachuly: detektivy zajímají i zakázky v Praze a u správců kolejí

Číst článek

Policie na začátku března zasahovala na radnici městské části Brno-střed. Zajímala se především o zakázky investičního odboru, který politicky spadal pod Švachulu a vedl ho bývalý místostarosta městské části Brno-Ivanovice Petr Liškutin (dříve za ANO).

Policie po razii obvinila devět lidí z účasti na organizované zločinecké skupině, zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářských trestných činů. Pět lidí pak skončilo ve vazbě, a to včetně Švachuly a Liškutina, těm hrozí 10,5 až 16 let vězení. Další čtyři obvinění jsou od začátku stíháni na svobodě.

ako Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme