Bill Gates představil pět knih, se kterými byste podle něj měli strávit letošní léto

Michal PtáčekMichal Ptáček

billgates

Bill Gates

0Zobrazit komentáře

Spoluzakladatel Microsoftu Bill Gates patří k velkým fanouškům čtení knih. I proto na svém osobním blogu GatesNotes už několik let pravidelně přináší tipy na zajímavé knihy z různých témat a oborů, které dle jeho názoru stojí za přečtení. Od historických románů a fikce až po vysoce odborné knihy zabývající se nejrůznějšími světovými událostmi a problémy.

Tentokrát druhý nejbohatší muž světa, který mimo jiné zastává teorii, že je lepší si na cesty brát větší množství knih, i když není možné je přečíst, než knihu žádnou, sestavil seznam pěti titulů, které doporučuje vzít s sebou na letní dovolenou. Všech pět titulů má jednoho společného jmenovatele: otřesy a rozvraty společností, což jsou témata, kterými se Gates v poslední době velmi zabývá.

Upheaval – Jared Diamond

Co Bill Gates o knize říká:

Jsem velkým fanouškem všech knih, které Jared Diamond napsal, a tato poslední není výjimkou. Kniha se věnuje tomu, jak společnost reaguje na období krize. Autor v knize prezentuje řadu fascinujících příkladů z praxe, které ukazují, jak národy zvládají různé existenční výzvy jako občanské války, vojenská ohrožení nebo celkovou rezignaci společnosti. Ačkoliv to celé může znít na první pohled depresivně, po dočtení knihy jsem byl ještě větší optimista v tom, jak budeme schopni podobné problémy řešit.

Nine Pints – Rose George

Co Bill Gates o knize říká:

V jeden moment zachraňuje životy, v ten druhý přenáší smrtelné nemoci. Pokud se vám při pohledu na krev dělá zle, tato kniha pravděpodobně není pro vás. Pokud jste ale jako já a podobné věci vás fascinují, užijete si ji i díky osobním zkušenostem autorky. Jsem velkým fanouškem titulů, které se věnují konkrétnímu tématu do hloubky, a tento se v tomto ohledu trefil přesně do mého vkusu. Je plný extrémně zajímavých faktů, které vás naučí dívat se na krev jinak.

A Gentleman in Moscow (Gentleman v Moskvě) – Amor Towles

Co Bill Gates o knize říká:

Zdá se, jako by tuto knihu četl snad každý, koho znám. I já jsem se konečně přidal do klubu čtenářů poté, co mi můj švagr tento titul poslal. A jsem rád, že to udělal. Román zabývající se hrabětem odsouzeným k doživotnímu vězení v moskevském hotelu je zábavný a překvapivě pozitivní. I kdybyste nepatřili mezi takového fanoušky literatury odehrávající se v Rusku jako já (přečetl jsem každou knihu od Dostojevského), Gentleman v Moskvě je skvělým příběhem, který si každý užije.

The Future of Capitalism (Budoucnost Kapitalismu) – Paul Collier

Co Bill Gates o knize říká:

Nejnovější kniha Paula Colliera přináší provokativní pohled na téma, které patří mezi nejvíce skloňovaná témata současnosti. Ačkoliv s autorem nesouhlasím se vším, co v knize popisuje (zejména s navrhovanými řešeními), myslím, že jeho analýza jednotlivých problémů mu díky ekonomickému vzdělání umožňuje poměrně přesně popsat jednotlivé problémy a to, kam kapitalismus směřuje.

Presidents of War – Michael Beschloss

Co Bill Gates o knize říká:

Můj zájem o všechny aspekty války ve Vietnamu je hlavním důvodem, proč jsem se rozhodl vybrat tuto knihu. V momentě, kdy jsem ji dočetl, jsem se dozvěděl spousty věcí nejen o konfliktu ve Vietnamu, ale i dalších zhruba osmi velkých vojenských konfliktech, do kterých se Spojené státy od roku 1807 zapojily.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym