Lidé jim věří víc než strážníkům. Litvínov hledá další peníze pro asistenty v problémovém Janově

Dvanáct asistentů prevence kriminality v Litvínově má zajištěnou práci jen do konce roku. Skončí totiž programy, ze kterých je město financuje. Radnice proto hledá způsob, jak sehnat peníze i na další nejméně dvouleté období. Asistenti prevence kriminality pracují převážně na problémovém sídlišti Janov. Tamní komunita je respektuje a lidé se na ně obrací častěji než na strážníky.

Litvínov Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídliště Janov v Litvínově

Sídliště Janov v Litvínově | Foto: Petra Mášová/Empresa Media | Zdroj: Profimedia

Půtky mezi dětmi a dospělými jsou na sídlišti Janov téměř na denním pořádku. Nejčastěji je urovnávají právě asistenti prevence kriminality.

Přehrát

00:00 / 00:00

Litvínov hledá další peníze na asistenty prevence kriminality. Pomáhají na problémovém sídlišti Janov. Natáčel Jan Beneš

Martina Vetermannová bydlí na tomto sídlišti už 33 let, asistenta dělá sedm let. Má proto ke zdejší komunitě blíž než uniformovaní strážníci.

„Řeší se především záškoláctví, třeba různé gangy. Konflikty většinou vznikají tím, že se poperou děti, a pak si to mezi sebou vyřizují dospělí,“ popisuje pro Český rozhlas Sever. A dodává, že v tu chvíli mají podle ní respekt.

O tom, že asistenti prevence kriminality jsou komunitou v Janově vnímáni lépe, než uniformovaní strážníci, ví i ředitel městské policie v Litvínově Zdeněk Urban.

„Strážníky vnímají občané spíše jako represivní složku. A naopak asistentky prevence kriminality si budovaly nějakou pozici. I v době svého volna dostávají oznámení,“ dodává Urban.

A jak často zvedá Vetermannová po pracovní době telefon? „To ani nechtějte vědět. Bohužel jsou to víkendy, svátky, pátky v noci. Někdy se stane, že je i 25 telefonů za den,“ odpovídá.

Hledají se peníze

Všem dvanácti asistentům končí smlouvy na konci tohoto roku. Končí totiž i programy, ze kterých je město financovalo.

Litvínov se proto snaží získat dotace i na příští rok. Na polovinu asistentů už radnice peníze získala od ministerstva vnitra. O financování dalších šesti asistentů prevence kriminality bude město žádat.

‚Dokud žiju, tak to ještě jde.‘ Pohled na ústecký byznys s chudobou po krachu dvou ubytoven

Číst článek

„Od ledna 2020 se chystáme žádat o dotaci z ústecko-chomutovské aglomerace,“ upřesňuje vedoucí sociálního odboru radnice v Litvínově Veronika Knoblochová.

Martina Vetermannová věří, že bude moci práci asistentky prevence kriminality vykonávat i od počátku příštího roku. Pokud ne, najde si ale práci jinou.

„Práce se nebojím. Pracovala jsem jako koordinátor veřejné služby, zametala jsem ulice, takže já se toho nebojím,“ podotýká.

Pokud město dotace nezíská, bude městská policie žádat o financování asistentů prevence kriminality z rozpočtu města.

Litvínovské sídliště Janov je podle zástupců Agentury pro sociální začleňování jednou z největších a nejstarších vyloučených lokalit. Podle informací z října 2018 v ní žije kolem 5000 lidí.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme