Převzetí Pilsen Steel státem je podle ministra nereálné. Budoucnost firmy bude řešit s ruským velvyslancem

Ministr průmyslu a obchodu a vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) se kvůli nevyrábějícím plzeňským hutím a kovárnám Pilsen Steel, jež jsou v insolvenčním řízení, potká v nejbližších dnech s ruským velvyslancem. Ministr to řekl po jednání s odbory firmy. Vlastníkem stoprocentního obchodního podílu společnosti je ruský podnikatel Igor Šamis. Havlíček uvedl, že chce být v řešení budoucnosti firmy prostředníkem, převzetí Pilsen Steel českým státem podle něj ale aktuálně není na stole.

Věřitelé firmy přihlásili pohledávky ve výši téměř sedmi miliard korun. K největším patří ruské banky – Mezinárodní investiční banka (MIB) a VEB Kapital, dcera ruské státní Vněšekonombanky, která loni přestala Pilsen Steel financovat.

Krajský soud v Plzni bude 19. června rozhodovat, kteří věřitelé mají na vyplacení pohledávek nárok, jmenuje definitivního insolvenčního správce a zvolí řádný věřitelský výbor.

„Je vysoký předpoklad, že společnost skončí v konkurzu,“ poznamenal nyní Havlíček. Výroba ve firmě se zastavila 1. ledna, odstávka má trvat až do konce roku. Zaměstnanci mají po tu dobu nárok na 75 procent mzdy. 

„V tuto chvíli je více jak 600 zaměstnanců firmy doma. Dostali mzdu za březen, a to ještě ne celou, za duben zatím nedostali,“ uvedl ministr. Dodal, že na jednání s ruským velvyslancem chce hledat řešení, které by v rámci konkurzu mělo přijatelný výsledek.

Šéfka odborů doufá, že setkání s Havlíčkem přinese výsledek

Předsedkyně podnikových odborů Ivanka Smolková míní, že jejich schůzka s Havlíčkem měla smysl. „Pan ministr se nám věnoval zhruba hodinu. Snažili jsme se mu situaci v podniku co možná nejvíc přiblížit. Slíbil nám nějaké kroky,“ dodala. Ani ona neočekává převzetí podniku státem. „Ale byla bych ráda, kdyby se stát začal více zajímat o dění v Pilsen Steel. Už jen ta nepřehledná vlastnická struktura je zarážející,“ uvedla.

Podle právníka Odborového svazu KOVO Vladimíra Šticha nynější jednání vyvolal ministr, který chtěl znát situaci v podniku těsně před setkáním s ruským velvyslancem. Premiér Andrej Babiš (ANO) jednal s odbory 19. března a zaslal dopis tehdejší ministryni průmyslu Martě Novákové (za ANO), aby se obrátila na hlavního věřitele, na majitele a financující ruskou banku. Poté 4. dubna jednal s náměstkyní ministryně šéf konfederace odborových svazů Josef Středula.

„Dnešní jednání nepřinese práci nebo peníze do firmy. Pan ministr chtěl pomoci rozkrýt vlastnickou strukturu, protože to má vazby na Rusko, zejména ve vztahu k uplatněným pohledávkám, které jsou obrovské,“ uvedl Štich. Ministr se také zajímal o vazbu dluhů na ruský státní sektor. Některé firmy byly podle Šticha účelově založeny, aby obešly protiruské sankce. „Řekli jsme mu, že současný stav podniku je tristní, protože už toho moc nevyrobí,“ uvedl Štich.

Vyplácení dlužných mezd

První desítky zaměstnanců Pilsen Steel požádaly v pondělí úřad práce o vyplacení dlužných mezd za březen a duben. V sídle podniku funguje od začátku týdne do středy mobilní pracoviště úřadu. Pracovníky svolávají vedoucí provozů SMS zprávami na konkrétní dny a hodiny. „Tato akce po dlouhé době svědčí ve prospěch firmy, která se po dlouhé době snaží zajistit nadstandardní servis pro své zaměstnance,“ poznamenala Smolková.

Pilsen Steel odvrátil konkurz už v roce 2013. V roce 2014 prošel soudem povolenou reorganizací. „Hovořili jsme dnes také o tom, že se reorganizace nepovedla, takže se už o další zřejmě nebude jednat a firma půjde do konkurzu,“ uvedl Štich. O tom ale musí rozhodnout soud.