V Madridu zasedl nový parlament. Poprvé v historii přivezli na ustavující schůzi poslance z vězení

Události ČT: První zasedání nového španělského parlamentu (zdroj: ČT24)

V Madridu se konalo ustavující zasedání španělského parlamentu vzešlého z dubnových voleb. Na návrh vítězných vládních socialistů byli do čela obou komor zvoleni katalánští socialisté, což je vnímáno jako vstřícný signál vůči separatisticky naladěné Barceloně. Novými zákonodárci se stalo i pět vězněných katalánských separatistů, které do budovy dopravila policie z vazby. V dolní komoře parlamentu také poprvé od pádu diktatury v zemi v roce 1975 usedli krajně pravicoví poslanci.

Čtyři katalánští poslanci (Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull a Jordi Sánchez) a jeden senátor (Raül Romeva), kteří jsou ve vazbě už víc než rok, jsou souzeni spolu s dalšími katalánskými politiky za vzpouru kvůli referendu o nezávislosti. Podle deníku El País se stalo poprvé, že na ustavující zasedání parlamentu přijeli zvolení politici z vězení.

Prvním úkolem nového vedení dolní komory parlamentu bude právě rozhodnout o pozastavení mandátů čtyř souzených katalánských poslanců, což vyplývá z parlamentního řádu a ze zákona. Pokud vedení mandáty  pozastaví a oni se mandátů nevzdají ve prospěch náhradníků z kandidátek, sníží se absolutní většina pro hlasování v dolní komoře. 

To by podle místních médií mohlo usnadnit vyslovení důvěry šéfovi socialistů Pedru Sánchezovi, jehož zřejmě král po jednání s lídry parlamentních stran navrhne na premiéra.

Vítězní socialisté nemají se 123 křesly v 350členném Kongresu poslanců absolutní většinu. Zřejmě je podpoří levicová koalice Unidas Podemos (42 mandátů), další hlasy musí hledat u regionálních stran.

  • V prvním kole hlasování je potřeba absolutní většina, v případném druhém kole po dvou dnech už stačí většina prostá. Pokud kandidát na předsedu vlády neuspěje ani poté, může král navrhnout někoho jiného.
  • Když se nepovede premiéra schválit do dvou měsíců od prvního kola hlasování o důvěře, král rozpustí parlament a budou se konat nové volby, jako se to stalo v roce 2016.
  • Zdroj: ČTK

V čele parlamentu stanuli katalánští socialisté

Sánchez nabízí katalánské regionální vládě, složené ze separatistů, už od loňska jednání o širší autonomii. Zatímco Junqueras, šéf jedné z katalánských separatistických stran, mluví o potřebě jednání, katalánský premiér Quim Torra, který není z Junquerasovy strany, vystupuje jako separatista radikálněji.

Jako gesto vyjadřující zájem o znovuotevření jednání navrhli socialisté do čela obou komor Katalánce, ale ze socialistické strany. Předsedkyní Kongresu poslanců byla zvolena dosavadní ministryně Sánchezovy vlády Meritxell Batetová a předsedou Senátu se stal Manuel Cruz, který přednáší na barcelonské univerzitě.

Cruz v projevu senátory mimo jiné vyzval, aby navrhli nový systém financování autonomních regionů. Právě to jedním z důvodů, proč chce zhruba polovina Katalánců nezávislost. Nelíbí se jim, že jako jeden z nejbohatších regionů příliš dotují chudší oblasti.

Média: Volba předsedů může naznačit důvěru v premiéra

Batetová byla zvolena až ve druhém kole, což podle španělských médií naznačilo, jak může za pár týdnů vypadat hlasování o důvěře premiérovi. Kromě volebních vítězů ji podpořila také levicová koalice Unidas Podemos, která vznikla kolem populistické strany Podemos, Baskická národní strana (PNV), jeden valencijský poslanec, dva poslanci z Kanárské koalice a jeden kantábrijský poslanec.

Nehlasovali pro ni lidovci, liberální středová strana Ciudadanos, krajně pravicová Vox ani katalánští separatisté, kteří při prvním kole vhodili neplatné lístky. Namalovali na ně totiž žlutou stužku, symbol solidarity s uvězněnými katalánskými politiky.

Poslanci zvolili i další členy vedení dolní komory, v němž usedli socialisté, lidovci, Ciudadanos a Podemos. Krajně pravicová strana Vox, která má v novém parlamentu 24 poslanců, zastoupení ve vedení nemá.