Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Až 50 tisíc lidí zaplnilo Václavské náměstí. ‚Babiš se za minulého režimu upsal ďáblu,' řekl Dominik Hašek

Česko

  18:14aktualizováno  20:58
PRAHA - Desítky tisíc lidí z celé republiky v úterý večer zaplnily Václavské náměstí v Praze. Stejně jako v předchozích týdnech protestovaly proti nové ministryni spravedlnosti Marii Benešové (za ANO) i proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Organizátoři se obávají zásahů do justice v době, kdy policie navrhla obžalovat Babiše v kauze Čapí hnízdo. Protest krátce po 20. hodině uzavřeli výzvou k odstoupení premiéra.

Demonstranti požadující demisi ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO). foto:  Petr Topič, MAFRA

Sílících demonstrací proti Babišovi a Benešové si všímají i zahraniční agentury

Podle odhadu organizátorů se na náměstí sešlo 50 tisíc lidi.  Podle mluvčího pražských policistů Jana Daňka nebyly v souvislosti s demonstrací hlášeny policii žádné incidenty. Organizátoři pouze žádali demonstranty, aby se v některých místech rozprostřeli kvůli několika lidem, kteří prý v davu omdleli.

“Nejsme tu jen kvůli nezávislosti justice, naše země má dost dalších problémů, které se dotýkají nás všech, a na nichž nesou vláda a premiér svůj podíl. Proto uslyšíme dnes i o nich,” uvedli na úvod pořadatelé. Jakoukoli zmínku o činnostech premiéra Babiše doprovázel bouřlivý pískot.

„Poctivou prací k miliardám,“ hlásá jeden z transparentů proti Andrej Babišovi.
Zaplněné Václavské náměstí

V davu se to hemžilo vlajkami Česka a Evropské unie. Hojně se objevovaly také protibabišovské a protizemanovské transparenty. “Babiš je pěkný čert, peklo jeho Agrofert,” stojí na jedné z cedulí. “Nejsme slepí,” píše se na další. Značná část demonstrantů je vybavena také plakáty s nápisem “Demisi”. 

Se svým proslovem na pódiu vystoupil i legendární hokejový brankář Dominik Hašek.  “Jsem rád, ze jsme se opět po týdnu sešli, abychom si potvrdili, na čem nám záleží,” uvedl olympijský vítěz z Nagana 1998. Dále kritizoval Babišovu spolupráci s komunistickou Státní bezpečnosti. „V čele vlády stojí nejen trestně stíhaný člověk, ale především bývalý agent StB. Člověk, který se za bývalého režimu upsal ďáblu, aby z toho měl osobní prospěch,“ prohlásil.

Hašek vyzval poslance a senátory, aby donutili Marii Benešovou k odstoupení z postu ministryně spravedlnosti.

Pro účastníky protestu byly na náměstí nachystané tři velkoplošné obrazovky, aby o dění na pódiu umístěném v horní části náměstí mohli mít všichni přehled.

K demonstrantům promluvili například i pražský biskup Václav Malý, zpěvák Tomáš Klus či moderátorka Ester Janečková. Na pódiu se objevili také herci a herečky Pavel Liška, Jiří Macháček, Lenka Krobotová, Anna Geislerová a Martha Issová.

Odstoupení stíhaného estébáka

„Ano, potvrzujeme, ze vedeme kampaň. Za odstoupení trestně stíhaného estébáka, nezávislou justici, ochranu životního prostředí, ne ochranu vlastního podnikání. A ta kampaň bude úspěsná, proto jsme tedy,” prohlásila Geislerová.

“Pane premiére, přestaňte zesměšňovat naše požadavky. Vyzýváme vás, veřejně obhajte své kontroverzní kroky a postavte se mi jako chlap v televizní debatě,” vzkázal předsedovi vlády ve svém projevu Mikuláš Minář, předseda spolku Milion chvilek pro demokracii, který protest pořádal. Dodal, že pokud Babiš své kroky veřejně neobhájí, uskuteční se 4. června další celorepublikový protest na Václavském náměstí. 

Babiš v SMS zaslané ČTK zdůraznil, že lidé mají právo protestovat. Nevidí však jediný důvod, proč by měl reagovat na Minářovu výzvu. Lídrovi demonstrantů doporučil, ať si založí politickou stranu nebo hnutí a uchází se o hlasy voličů. „To je totiž legitimní prostředek, jak může změnit poměry ve společnosti, se kterými je očividně nespokojen,“ uvedl Babiš.

Benešová chce připravit podklady pro zrušení vrchních soudů i vrchních státních zastupitelství

Někdejší disidentka, socioložka Jiřina Šiklová vyzvala přítomné k účasti ve volbách do Evropského parlamentu, které se uskuteční v závěru tohoto týdne. Herec Vladimír Škultéty zdůraznil, že Babiš by měl co nejdříve zamířit před nezávislý soud kvůli obvinění z dotačního podvodu v kauze Čapího hnízda.

Ekolog David Pithart pak hovořil o dopadech industriálního zemědělství na půdu a krajinu v Česku. Za jeho představitele „přisátého na penězovody“ označil nepřímo Babiše. V předchozích projevech se hovořilo i o unijním šetření Babišova údajného střetu zájmů, zněla i kritika nedostatku financí pro sociální projekty v obcích, údajně na úkor dotací pro Babišovy bývalé firmy, které premiér převedl do svěřenských fondů.

Demonstraci krátce po 20. hodině ukončila zpěvem státní hymny operní pěvkyně Dagmar Pecková, k níž se hromadně připojil i dav. “Děkujeme,” skandovali posléze účastníci.

Zásah do justiční moci

Podporovatelé protestu tvrdí, že Benešová dva roky zpochybňuje Babišovo trestní stíhání. Její jmenování krátce po policejním návrhu na podání obžaloby označují za možný „největší zásah do justiční moci od listopadu 1989“. Vedle demise Benešové požadují také ujištění, že vláda neodvolá Nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.

Kritizují mimo jiné i to, že šéfka resortu uvažuje o zúžení justiční soustavy z nynějších čtyř na tři stupně. Marie Benešová uvedla, že chce pro takový krok připravit podklady, rozhodovat o něm ale nebude.

Marie Benešová se podle svých slov protestů nezalekne.

Úterní akce s názvem „Všichni na Václavák – demisi!“ je již v pořadí čtvrtou událostí v rozmezí jednoho měsíce s touto tématikou. Oproti předchozím týdnům, kdy občané protestovali na Staroměstském náměstí, se tentokrát organizátoři rozhodli svolat demonstraci na rozlehlejší „Václavák“, aby je prý předseda vlády Andrej Babiš nemohl dále ignorovat.

Že se zaleknu demonstrantů? To mě špatně znají, říká Benešová

Pražskému magistrátu ohlásili, že očekávají účast zhruba 40 tisíc demonstrantů. Na sociální síti Facebook ji přislíbilo 20 tisíc uživatelů, přičemž dalších bezmála 30 tisíc lidí se o konání události zajímalo. Přijet by měli z různých koutů republiky. Posledního protestu se odhadem zúčastnilo 25 tisíc osob, které zaplnily Staroměstské náměstí.

Na rozdíl od minulého týdne se nekonají souběžné protesty v dalších českých městech. Organizátoři se snažili tento týden dostat demonstranty ze zbytku republiky do Prahy, příští týden by naopak Pražané měli vyjet do regionů.

Již během dne se na sociálních sítích objevovaly snímky demonstrantů hromadně mířících do Prahy- ať už vlakem, autobusem či autem. Organizované skupinky vyrazily namátkou z Ostravy, Olomouce či Brna.

21.května 2019 v 16:59, příspěvek archivován: 21.května 2019 v 17:05

Za chvilku jsme na místě! Brno jede do Prahy ✌️ https://t.co/6nw7mwFe1Q