Totalita zahalená do politické korektnosti, prohlásil Kubera. Část senátorů jeho slova odmítla

Část senátorů z klubů STAN, KDU-ČSL a Senátor 21 se v úterý distancovala od výroku předsedy horní komory Jaroslava Kubery z ODS. Při nedělním pietním aktu v Terezíně mimo jiné řekl, že totalita může být zahalena do prosazování politické korektnosti nebo multikulturalismu. Senátoři tato slova označili za neuctivá, nemístná a nedůstojná. Kubera na dotaz uvedl, že nikoho nechtěl urazit, že chtěl varovat před nesnášenlivostí.

Tento článek je více než rok starý.

Praha/Terezín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Senátu Jaroslav Kubera z ODS

Předseda Senátu Jaroslav Kubera z ODS | Foto: Michal Růžička / MAFRA | Zdroj: Profimedia

K veřejné omluvě vyzvaly Kuberu ve společném prohlášení organizace Česká ženská lobby, Amnesty International, Greenpeace a Společnost pro trvale udržitelný život.

Kubera k tomu řekl, že nikoho z obětí totalit urazit nechtěl. „Smyslem mého projevu nebylo kohokoliv urazit. Právě naopak. Varoval jsem před nesnášenlivostí všeho druhu,“ řekl.

Sedmnáct senátorů ve společném prohlášení označilo Kuberův projev z Terezína za jeho soukromý názor. 

„Slova Jaroslava Kubery považujeme vzhledem k utrpení obětí totalitárních režimů za vysoce neuctivá, vzhledem k místu piety, kde bylo ve jménu nacistické ideologie zavražděno několik tisíc našich spoluobčanů, za nemístná, vzhledem k absurditě použité analogie za scestná a vzhledem k funkci předsedy Senátu a druhého nejvyššího ústavního činitele také za nedůstojná," uvádí se v prohlášení.

‚Zneuctil památku obětí holokaustu‘

Ještě dále šli potomci protinacistického odbojáře Evžena Šterna, kteří výroky šéfa Senátu označili za skandální a vyzvali ho nejen k omluvě, ale i k rezignaci na jeho ústavní funkci.

Kubera podle čtveřice potomků Šterna „svými neuváženými výroky urazil a zneuctil památku všech československých i zahraničních obětí holokaustu, které prošly Terezínem.“

Kubera při pietním aktu připomenul oběti nacistické zvůle a varoval před lhostejností a potírání odlišných názorů.

VIDEO: V Terezíně se konala tradiční tryzna za oběti nacismu. ‚Lhostejnost vede k totalitě,‘ řekl Kubera

Číst článek

„Jsme lhostejní k opětovnému nárůstu totalitního uvažování, ve kterém tak nepokrytě platí: ‚kdo není s námi, je proti nám a je potřeba ho umlčet‘. Vždyť totalita, nesnášenlivost k jiné rase, k jinému názoru může a má dnes zcela jinou podobu. Třeba zahalenou do slov ekologie, životní prostředí, rovnost pohlaví, politická korektnost a multikulturalismus,“ uvedl Kubera v projevu.

Šternovi potomci v prohlášení uvedli, že témata ekologie, rovnosti pohlaví, multikulturalismu a politické korektnosti patří zcela běžně do programů a také zákonů demokratických zemí.

Politická korektnost podle nich vznikla především jako ochrana, aby se nikdy už nemohl opakovat holokaust a nikdo už nemohl zneužívat jazyk a komunikaci jako postupnou přípravu na genocidu a průmyslové vraždění.

Senátoři ve své prohlášení uvedli, že ústavní pořádek zaručuje základní práva a svobody všem bez rozdílu pohlaví a také právo obyvatel na příznivé životní prostředí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme