MENU

Cenu Arnošta Lustiga za odvahu a statečnost

převzal brigádní generál Karel Řehka


Za odvahu, statečnost, lidskost a spravedlnost přezval ve čtvrtek 16. května v Rezidenci primátora hlavního města Prahy Cenu Arnošta Lustiga za rok 2018 brigádní generál Karel Řehka a stal se tak v pořadí již osmým držitelem. Během vojenské kariéry byl nasazen na zahraničních misích v Kosovu a Afghánistánu, věnuje se teorii ozbrojených konfliktů i hybridní války a v současné době je zástupcem velitele Mnohonárodní divize severovýchod v Polsku.

Cenu mu předali člen Čestného výboru Ceny ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček a předseda Výboru Ceny Arnošta Lustiga profesor Jan Pirk.

„Cenu Arnošta Lustiga vnímám jako připomínku a odkaz statečného člověka a také jako snahu rozvíjet a zlepšovat naši společnost propagací neušlechtilejších hodnot na žijících příkladech, na vzorech. Laureáti Ceny byli v minulosti často lidé, kteří denně museli svádět boj s nepřízní osudu, museli čelit nesmírně těžkým výzvám a životním zkouškám,“ řekl brigádní generál Karel Řehka s tím, že tím se pro nás stali vzory hodné následování, kteří ukazují cestu, jak žít a kam směřovat.

Blahobyt není zadarmo ani navždy
Upozornil, že sám měl v životě obrovské štěstí. Podle svého vyjádření patří ke generaci, které řada věcí „spadla do klína“. Dostal vše, aniž by o to musel bojovat. Vyrostl v míru a v rodině, které není cizí láska k vlasti. Většinu života strávil v krásné zemi, která lidem dává slušný život, rovné podmínky i veškeré svobody. Lidé tu žijí v bezpečí a v blahobytu.

„Zároveň jsem ale poznal, že to tak není všude. To, co máme v České republice, není samozřejmost. Nebylo to zadarmo a nemusí to být věčně. Já sám se nepovažuji za statečného a spravedlivého člověka. Tuto cenu přijímám s obrovskou pokorou jako jeden z mála vojáků naší generace,“ konstatoval generál Řehka.

Váží si toho, že se Výbor rozhodl udělit cenu vojákovi, je to pro něj nejen obrovská pocta, ale také závazek. Dodal, že dnešní společnost jako každá jiná v každé době čelí výzvám a hrozbám a vždy jim čelit bude. Mezi nejnebezpečnější řadí šíření strachu a nenávisti, znevažování toho, co máme a lhostejnost k tomu, co se děje kolem nás.

Symbol toho, čím chce republika být
Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček označil generála Řehku za symbol toho, čím chce Česká republika být – hrdou zemí, která své zájmy dokáže obhajovat se spojenci v celosvětovém měřítku. Řekl, že díky němu jsme ve světě bráni vážně jako spojenci.

Výbor Ceny Arnošta Lustiga chtěl podle profesora Jana Pirka zvolením mladšího kandidáta jeho generaci ukázat, že v české společnosti nežijí pouze hrdinové druhé světové války nebo protikomunistického oboje. „Žijí tu takoví frajeři, z nichž by si lidé měli brát příklad,“ sdělil s tím, že generál Řehka patří k symbolům moderního vojáka, který splňuje všechny kritéria ceny – odvahu, statečnost, lidskost a spravedlnost.

S Cenou Arnošta Lustiga je spojen šek na 200 tisíc korun, které se generál Karel Řehka rozhodl věnovat na dobročinné účely. Částku rozdělí mezi Nadační fond obětem holocaustu, pacientskou organizaci založenou rodiči dětí nemocných Duchennovou svalovou dystrofií Parent Project, z. s., dále pak Vojenský fond solidarity, který pomáhá vojákům a vojákyním, jejich dětem a rodinám, které se ocitly v tíživé životní situaci a peníze věnuje i Nadačnímu fondu speciálních sil, který pomáhá obětem úrazů s trvalými následky či pozůstalým z řad pracovníků speciálních sil AČR nebo osob působících v jejich prospěch.


– Cenu založila v roce 2011 Česko-izraelská smíšená obchodní komora a v jejím Výboru zasedá cela řada významných osobností, jakými jsou socioložka Jiřina Šiklová, advokát a vysokoškolský učitel Jaromír Císař, publicista Jefim Fištejn, generální ředitel České televize Petr Dvořák, rektor Univerzity Karlovy v Praze Tomáš Zima, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová či lékař, profesor Jan Pirk, který je jeho předsedou.

– Historicky prvním laureátem Ceny Arnošta Lustiga za rok 2011 se stal pražský biskup mons. Václav Malý. Její druhou držitelkou byla v roce 2012 legendární česká hlasatelka Kamila Moučková.

– Brigádní generál Ing. Karel Řehka se narodil 1. února 1975 v Tišnově, vystudoval Vojenské gymnázium v Opavě, poté absolvoval Vysokou školu pozemního vojska ve Vyškově a Královskou vojenskou akademii v Sandhurstu ve Velké Británii.

– V červnu 1999 byl jako velitel průzkumného odřadu vyslán se 6. průzkumnou rotou KFOR do operace Joint Guardian na území jugoslávské provincie Kosovo. V roce 2003 absolvoval kurs krizového řízení obrany státu na Vojenské akademii v Brně a v roce 2004 se jako zástupce velitele kontingentu speciálních sil zúčastnil operace Enduring Freedom na území Afghánistánu. Do něj se pak ještě dvakrát vrátil, a to na přelomu let 2006 a 2007 a 2007 a 2008.

– Byl ředitelem Ředitelství speciálních sil Ministerstva obrany ČR a v srpnu loňského roku se stal zástupcem velitele Mnohonárodní divize severovýchod v polském Elblagu poblíž Kalinindgradu, kde působí až dosud. Je autorem knihy Informační válka, podílel se také na knihách Na rozhraní, Povaha změny a Lidé a dějiny.

Na další snímky se můžete podívat – ZDE.

Text a foto: Lucie Růžková, Armáda ČR

Související článek:
Cenu Arnošta Lustiga, jejíž partnerem je holding CZECHOSLOVAG GROUP, získal generál Karel Řehka

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.