Demonstranti tentokrát zaplnili Václavské náměstí. Založte stranu, vzkázal pořadatelům Babiš

V Praze se v úterý večer konala další demonstrace za demisi ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO). Účastníci kromě odchodu Benešové na Václavském náměstí žádali také přijetí takových opatření, aby byla zajištěna nezávislost justice. Premiér Andrej Babiš (ANO) a Benešová ale odmítají, že by byla v ohrožení.

V předchozích třech týdnech se demonstrace v Praze uskutečnily v pondělí a vrcholily na Staroměstském náměstí. Z kapacitních důvodů, a také kvůli symbolice, tentokrát spolek Milion chvilek, který akce organizuje, vybral za místo protestu Václavské náměstí. 

Na úterní demonstraci přišli například s transparenty „Nejsme slepí!“, „Benešová Marie mé zločiny zakryje“ nebo „Babiš je zlo“. Lidé na mnoha nápisech odkazovali na města a regiony, odkud dorazili.

Řečníci se v projevech soustředili převážně na předsedu vlády Babiše. „Vyzýváme vás, obhajte své kontroverzní kroky veřejně, přestaňte mlžit a postavte se mi jako chlap v televizní debatě,“ uvedl předseda organizujícího spolku Milion chvilek pro demokracii Mikuláš Minář.

Demonstranti požadují demisi Benešové, přijetí pojistek pro nezávislost justice a Babišovo vystoupení v televizním duelu. Pokud v něm premiér nedokáže, že protesty nemají racionální základ, mají demonstrace v dalších týdnech pokračovat. Za týden by se měli lidé sejít v regionech, o týden později – čtvrtého června – znovu v centru metropole.

Události, komentáře: Demonstrace proti vládě (zdroj: ČT24)

„Lidé mají právo demonstrovat a vyjádřit svůj názor, máme zaplať pánbůh demokracii,“ uvedl Babiš. Nevidí však důvod, proč by měl reagovat na Minářovu výzvu, aby obavy demonstrantů rozptýlil v jejich televizním duelu. „(Minář) využívá demonstrace ke svému vlastnímu zviditelnění. Dokonce mi od něj pravidelně chodí smsky v různých nočních hodinách, které jsou polovýhrůžné,“ konstatoval.

Minářovi doporučil, aby si založil politickou stranu či hnutí a utkal se o přízeň voličů. „To je totiž legitimní prostředek, jak může změnit poměry ve společnosti, se kterými je očividně nespokojen,“ uvedl Babiš. 

Impulzem pro současné demonstrace, z nichž první se konala 29. dubna, se stala demise ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO) a volba jeho nástupkyně. Tou se stala poradkyně prezidenta Miloše Zemana pro justici Marie Benešová.

Kněžínek svůj úmysl odejít z vlády oznámil 18. dubna, pouhý den poté, co státní zastupitelství informovalo o návrhu na podání obžaloby v kauze Čapí hnízdo, kde je mezi obviněnými z dotačního podvodu i premiér Babiš.

Benešová i Babiš odmítli, že by s příchodem nové ministryně hrozilo narušení nezávislosti justice. Podle premiéra Benešová nechystá změny v čele státního zastupitelství. Po dalších demonstracích Babiš poukázal na to, že na nich vystoupili zástupci sněmovních stran. Akce označil za součást kampaně před evropskými volbami, které se konají tento pátek a sobotu.

Podle předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka (ANO) jsou nynější demonstrace vnějším znakem toho, že demokratické procesy v Česku fungují. V současnosti ale podle něj k ohrožení nezávislosti justice nedošlo. „Tady se protestuje proti jmenování člověka do exekutivní funkce, aniž by došlo k náznaku ohrožení samostatnosti nebo nezávislosti justice nebo jakémukoliv zásahu do státního zastupitelství,“ řekl. „Nedává mi to smysl, protože Marie Benešová může být výborný ministr spravedlnosti,“ dodal.

Komentátor: Automaticky očekávat, že vláda padne po každé demonstraci, není možné

„Určitě je to zajímavá, možná důležitá forma občanského protestu, je to nějaký projev občanské nespokojenosti,“ hodnotí akci politolog Lukáš Valeš ze Západočeské univerzity v Plzni a Newton College.

„Ale jak tento projev bude transportován do reálné politiky, to je myslím si zcela jiná otázka a v tomto směru bych byl trošku skeptický,“ dodal Valeš a poukázal na to, že poměrně velký protest se v Česku konal i před dvaceti lety. Po akci Děkujeme, odejděte!, která cílila na Miloše Zemana a Václava Klause, se nestalo vůbec nic, vzpomínal Valeš. 

„Od roku 1999 si myslím, že se demonstruje snad proti každé vládě, kterou jsme měli, a že už  máme problém s tím, že cítíme potřebu demonstrovat proti demokraticky zvoleným vládám,“ poznamenal komentátor ze serveru Info.cz Petr Holec. „Ale je to dobře, patří to samozřejmě k demokracii,“ poznamenal Holec s tím, že ale  není možné – pokaždé, když se demonstruje – automaticky očekávat, že padne vláda. „Nebo, že neguji výsledek demokraticky zvolených voleb,“ dodal.