Teče jim do bot? Šmejdí kmotři se zbavují luxusních nemovitostí za desítky milionů

21.05.2019 19:05

EXKLUZIVNĚ Kontroverzní „podnikatelé“, kteří v minulosti zbohatli na předváděcích akcích pro důchodce, se zbavují nemovitostí.

Teče jim do bot? Šmejdí kmotři se zbavují luxusních nemovitostí za desítky milionů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Beckhäuserovi firmy jsou na ceduli před areálem stále přítomny

V nabídce realitních kanceláří na internetu se začátkem května objevila dvojice honosných domů, které mohly být dle informací našeho zdroje postaveny z peněz získaných v rámci tzv. šmejdích předváděček – tedy předváděcích akcí, během kterých bylo zákazníkům převážně důchodového věku prodáváno silně předražené zboží.

Anketa

Je dobře, že Babišova vláda přidává důchodcům a dětem?

hlasovalo: 7203 lidí

Obě nemovitosti jsou na prodej na Mělnicku. Právě tam podle závěrů soukromého detektiva Zbyňka Prouska, který se na lov tzv. šmejdů specializuje, celý byznys kolem předváděcích akcí v České republice odstartoval.

Ačkoliv prodejní cena nebyla v inzerátech realitních kanceláří uvedena, jedná se o nadstandartní dvoupatrové vily s rozsáhlými pozemky a zázemím v ceně odhadem přesahující částku deseti milionů korun.

Pro představu, jeden z dvojice objektů má podle inzerátu realitní kanceláře užitnou plochu o výměře více než tří set metrů čtverečních. K dvoupatrovému rodinnému domu náleží I pozemek o rozloze větší než 2000 čtverečních metrů. Na něm se dle nabídky nachází bazén a vlastní čistička odpadních vod.

K domu přísluší I garáž pro dva automobily. Dvojice koupelen disponuje podlahovým vytápěním. V inzerátu je objekt popisován jako „reprezentativní“ a zároveň „krásné“ bydlení.

Druhý z objektů na okraji Mělnicka disponuje rozlohou 185 metrů čtverečních a pozemkem o výměře více než 900 čtvereční metrů.

Tuto informaci potvrdil I zdroj obeznámený se situací, který ParlamentníListy.cz na prodeje domů upozornil. „Už to chtěli prodat jednou, ale neuspěli. Tehdy za jeden z nich chtěli myslím nějakých patnáct milionů,“ uvedl. 

Za větší dům prodávající podle našeho zdroje žádal v minulosti 15,5 milionu korun. Za menší objekt pak jeho majitel údajně požadoval rovných 13 milionů korun. 

Prodávajícími jsou lidé figurující ve statutárních orgánech a jako společníci firem, které v minulosti podnikaly v předváděcích akcích. Řada z těchto firem se v současnosti nachází v likvidaci. Některé firmy působily pouze jako takzvané schránkové firmy či skořápky sídlící na virtuálních adresách. 

Podle Zbyňka Prouska, který po pořadatelech tzv. předváděcích akcí pátrá dlouhodobě, může být důvodem prodeje domů i to, že se šmejdímu byznysu již nedaří tak jako v minulosti. Poté, co bylo téma podvodných prodejců vydatně propíráno v tuzemských médiích, se „šmejdi“ musí orientovat jiným směrem. „Vydělat peníze tímto způsobem je těžší,“ říká Prousek.

Někteří bývalí „šmejdi“ podle Prouska dokonce kvůli tomu zchudli a náklady na provoz a vytápění velkých objektů pro ně mohou být příliš vysoké.V současnosti se šmejdi čím dál tím více přesunují internet. Problémem jsou také takzvaní energetičtí šmejdi nebo podvodní prodejci specializující se na doplňky stravy či na zdravotní pomůcky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…