Ochranu hospodářských zvířat před vlky i medvědy zaplatí farmářům stát

  18:40
Stát výrazně pomůže lidem zejména v horských oblastech s ochranou chovů hospodářských zvířat před vlky, medvědy a dalšími predátory. Hodlá jim uhradit veškeré náklady spojené s tímto zabezpečením.

Fotografie sledované medvědice v Palkovických hůrkách, v pozadí poškozené lípy, jejichž lýkem se živila. | foto: Hnutí DUHA Olomouc

„Chápeme, že pro chovatele je velmi obtížné vidět zraněná nebo zabitá zvířata po útoku šelem. Doufám, že je podpora bude motivovat, aby si stáda aktivně ochránili,“ poznamenal ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) František Pelc.

Dodal, že lze chovat zvířata současně s výskytem šelem v oblasti. „Vhodně zvolený a správně nainstalovaný ohradník pomůže zabránit zhruba pětaosmdesáti procentům útoků. Ještě lepší je kombinace ohradníku a pasteveckého psa,“ konstatoval Pelc.

Podle Jana Filgase z Krajského úřadu Moravskoslezského kraje se letos v tomto regionu stalo už deset potvrzených útoků predátorů na hospodářská zvířata.

O plánu další minimalizace útoků a jejich následků dále jednají ministerstva životního prostředí a zemědělství.

Jeho součástí je například i návrh, aby kompenzace škod po útoku na hospodářská zvířata zahrnovaly také náklady na povinný veterinární posudek, kafilerii i škodu za zaběhnuté kusy.

Ministerstvo životního prostředí ve spolupráci s AOPK pak doporučilo krajským úřadům, aby částky určené na tyto kompenzace zvýšily.

„Chovatelům v případě útoku šelem Státní zemědělský a intervenční fond rovněž nekrátí dotace vázané na dobytčí jednotku, protože jde o zásah vyšší moci. Navíc se pro ně chystají přednášky a exkurze, ve kterých experti poradí, jak stáda zabezpečovat,“ vypočítala mluvčí AOPK Kateřina Šůlová. Stoprocentní dotace pro tyto účely schválila Evropská unie. 

Změnu pravidel tak musí ještě v červnu formálně potvrdit monitorovací výbor Operačního programu Životní prostředí.

Ochranáři naháněli vlčici v ohradě u Vrchlabí (3.8.2018):