Lidé na Václavském náměstí protestovali proti Benešové i Babišovi. Pořadatel vyzval premiéra k debatě

Na pražském Václavském náměstí se protestovalo proti vládě. Demonstrace byla původně svolaná jako požadavek demise ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO). Nakonec se spíše než na stav justice soustředila na kritiku premiéra Andreje Babiše (ANO). Lidem vadí jeho údajný střet zájmů či počínání vlády v sociální oblasti a ochraně přírody. Podle reportérky Radiožurnálu bylo náměstí zaplněné k Vodičkově ulici.

Tento článek je více než rok starý.

Video Praha (Aktualizováno: 22:00 21. 5. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda organizujícího spolku Milion chvilek pro demokracii Mikuláš Minář vyzval předsedu vlády k televiznímu duelu.

„Vyzýváme vás, obhajte své kontroverzní kroky veřejně, přestaňte mlžit a postavte se mi jako chlap v televizní debatě,“ uvedl Minář na Babišovu adresu. Demonstranti podle Mináře požadují demisi Benešové, přijetí pojistek pro nezávislost justice a Babišovo vystoupení v televizním duelu.

Babiš odpovídá na výzvu protestujících k televizní debatě: Nevidím důvod reagovat, ať si založí stranu

Číst článek

Pokud v něm premiér nedokáže, že protesty nemají racionální základ, mají demonstrace v dalších týdnech pokračovat, uvedli organizátoři. Za týden by se podle nich měli lidé sejít v regionech, o týden později 4. června znovu v centru metropole.

Demonstranti přišli například s transparenty „Nejsme slepí!“, „Benešová Marie mé zločiny zakryje“ nebo „Babiš je zlo“. Lidé na mnoha nápisech odkazovali na města a regiony, odkud dorazili.

Klus, Hašek, Šiklová

Podle mluvčího pražských policistů Jana Daňka nebyly v souvislosti s demonstrací hlášeny policii žádné incidenty. Organizátoři pouze žádali demonstranty, aby se v některých místech rozprostřeli kvůli několika lidem, kteří prý v davu omdleli.

K demonstrantům promluvili například pražský biskup Václav Malý, zpěvák Tomáš Klus či bývalý hokejista Dominik Hašek. Někdejší reprezentační brankář kritizoval údajnou Babišovu spolupráci s komunistickou Státní bezpečnosti (StB).

„V čele vlády stojí nejen trestně stíhaný člověk, ale především bývalý agent StB. Člověk, který se za bývalého režimu upsal ďáblu, aby z toho měl osobní prospěch,“ prohlásil.

Někdejší disidentka, socioložka Jiřina Šiklová vyzvala přítomné k účasti ve volbách do Evropského parlamentu, které se uskuteční v závěru tohoto týdne. Herec Vladimír Škultéty zdůraznil, že Babiš by měl co nejdříve zamířit před nezávislý soud kvůli obvinění z dotačního podvodu v kauze Čapího hnízda.

Pražská radní Milena Johnová (Praha Sobě) upozorňovala na nedostatek financí pro sociální projekty v obcích. Právnička Anna Dolejská (nestraník, kandidovala za STAN) popisovala unijní šetření údajného Babišova střetu zájmu.

„Je nutné, aby společnosti holdingu Agrofert nepobíraly dotace. Pokud budou pobírat dotace, není Andrej Babiš oprávněn setrvat ve vládě ČR. Chce-li setrvat ve vládě, nemůže být nadále skutečným majitelem Agrofertu,“ řekla. Babiš svou společnost převedl do svěřenských fondů kvůli zákonu o střetu zájmů.

Ekolog David Pithart pak hovořil o dopadech industriálního zemědělství na půdu a krajinu v Česku. Za jeho představitele „přisátého na penězovody“ označil nepřímo Babiše.

Změna

Oproti třem předchozím protestům, které se konaly vždy v pondělí a vrcholily na Staroměstském náměstí, se akce přesunula na Václavské náměstí. Podle organizátorů je důvodem přesunu protestu ze Staroměstského náměstí větší kapacita Václavského náměstí, ale i symbolika, která se k němu váže. 

Zároveň se tentokrát na rozdíl od minulého týdne se nekonaly souběžné protesty v dalších českých městech. Organizátoři se snažili tento týden dostat demonstranty ze zbytku republiky do Prahy, příští týden by naopak Pražané měli vyjet do regionů. 

Demise Kněžínka

Impulzem pro demonstrace, z nichž první se konala 29. dubna, se stala demise ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO) a volba jeho nástupkyně, jíž se stala poradkyně prezidenta Miloše Zemana pro justici Benešová.

Kněžínek svůj úmysl odejít z vlády oznámil den poté, co státní zastupitelství informovalo o návrhu na podání obžaloby v Babišově kauze Čapí hnízdo.

Benešová i Babiš odmítli, že by s příchodem nové ministryně hrozilo narušení nezávislosti justice. Podle premiéra Benešová nechystá změny v čele státního zastupitelství. Po dalších demonstracích Babiš poukázal na to, že na nich vystoupili zástupci sněmovních stran.

Akce označil za součást kampaně před evropskými volbami, které se konají tento pátek a sobotu.

ČTK, mav, lac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme