Samozvaný tvůrce bitcoinu si zaregistroval autorská práva k nejdůležitější kryptoměně

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: profimedia

Bitcoin
Bitcoin
Bankomat na bitcoiny
4
Fotogalerie

Craigu Wrightovi, který označuje sám sebe za tvůrce bitcoinu, se podařilo u amerických úřadů zaregistrovat si autorská práva na programovou dokumentaci k této kryptoměně. Sám Wright přitom stojí za projektem konkurenčních virtuálních mincí s názvem Bitcoin SV. Jejich hodnota v reakci na zprávu vzrostla téměř dvojnásobně.

Je to vůbec první případ, kdy úřady de facto přiznávají Craigu Wrightovi autorství bitcoinu, uvádí server Coingeek. Oficiálně je pod „zakládací listinou“ bitcoinu podepsána jen anonymní entita Satoshi Nakamoto. Zda jde o pravé jméno a kdo se vlastně pod tímto označením skrývá, jinak představuje jednu z největších záhad světa virtuálních měn. Většina komunity zastánců kryptoměn Wrightovo autorství neuznává, údajně jej nedokázal přesvědčivě dokázat.

Jak ale připomíná server CoinDesk, registrace v tomto případě neznamená oficiální patent. Úřední procedura umožňuje každému zaregistrovat si cokoliv v rámci přípravy na právní bitvy spojené s duševním vlastnictvím. „Vždycky je nějaký důvod, proč to někdo dělá. Lidé obecně chtějí na registraci vydělat,“ uvádí právník David H. Faux. „S takovou situací si ale trh poradí,“ dodal Faux.

Ačkoliv se Wright prohlašuje za tvůrce dominantní kryptoměny, směr, kterým se posléze vývoj této digitální měny vydal, označuje za chybný a v rozporu s myšlenkou bitcoinu coby prostředku běžných plateb. Wright proto přišel s klonem nejrozšířenější dominantní měny. „Jeho“ bitcoin nese přídomek SV.

Podle mínění Wrighta udělali programátoři spravující originální bitcoin chybu, když například odmítli jednorázově výrazně zvýšit transakční kapacitu bitcoinové sítě a místo toho volí postupné kroky. Přívlastek „SV“ v případě Wrightova projektu má označovat sousloví Satoshi Vision.