Hlavní obsah

Démare si dospurtoval pro první vítězství na Giru

Desátou etapu Gira d'Italia vyhrál ve spurtu francouzský cyklista Arnaud Démare před Italem Eliou Vivianim. Celkově stále vede další italský jezdec Valerio Conti, který má téměř dvouminutový náskok na Slovince Primože Rogliče.

Foto: Alessandro Di Meo, ČTK/AP

Desátou etapu Gira d'Italia vyhrál ve spurtu francouzský cyklista Arnaud Démare

Článek

Pád v závěrečném kilometru připravil o šanci na třetí etapové vítězství Němce Pascala Ackermanna. Ve finiši ho zastoupil krajan a kolega z týmu Bora-hansgrohe Rüdiger Selig, jenž vybojoval třetí místo.

Potlučený Ackermann navzdory tomu udržel vedení v bodovací soutěži, Démare však na něj ztrácí jediný bod. Příležitostí pro spurtéry bude ještě středeční etapa z Carpi do Novi Ligure, pak už přijdou ke slovu hory.

Démare: Mám ohromnou radost

"Kvůli tomuhle jsme na Giro přijeli. Chtěli jsme vyhrát etapu a povedlo se," radoval se Démare, který si připsal první etapový triumf na Giru v kariéře. "Vyhnul jsem se pádu, protože jsme celý tým byli v dobré pozici. Mám ohromnou radost," uvedl. Sedmadvacetiletý vítěz dvou etap na Tour de France byl blízko úspěchu už v prvním týdnu - v třetí etapě dojel druhý a v páté byl třetí.

Ackermann zřejmě v závěru etapy zavadil o kolo jezdce před sebou a poslal ho k zemi spolu s několika dalšími soupeři. Nejhůře dopadl Ital Matteo Moschetti, který podle agentury AP nakrátko ztratil vědomí. Dvaadvacetiletý jezdec stáje Trek-Segafredo skončil v nemocnici.

"Nebyla to náročná etapa, ale každý mohl vidět, že nebezpečí číhá všude," uvedl lídr závodu Conti. "Mně se naštěstí povedlo vyhnout všem nehodám, tým mě celý den výborně chránil a vděčím mu za další den v růžovém dresu," liboval si člen stáje SAE Emirates.

Josef Černý dojel v etapě na 16. místě ve stejném čase jako vítěz, Jan Hirt na 130. příčce ztratil dvě a půl minuty.

Giro d'Italia - 10. etapa Ravenna - Modena (145 km):
1. Démare (Fr./Groupama-FDJ) 3:36:07,
2. Viviani (It./Deceuninck-Quick Step),
3. Selig (Něm./Bora-hansgrohe),
4. Ewan (Austr./Lotto Soudal),
5. Nizzolo (It./Dimension Data),
6. Cimolai (It./Israel Cycling Academy),
...16. Černý (ČR/CCC) všichni stejný čas,
130. Hirt (ČR/Astana) -2:10.

Reklama