S tím je spojená jedna z kontroverzí, jakými je Marvanův život prošpikovaný. Když byl po válce Burian souzen jako kolaborant, Marvan se jej vůbec nezastal a naopak prý poštval proti němu. Jedni říkají, že proti herci, který z něj udělal hvězdu, intrikoval už za protektorátu, aby se dostal k jeho divadlu, jiní se ovšem dušují, že v soukromí to těžce nesl a jen využil toho, že je pozornost lynčujícího davu soustředěna na Vlastu. Sám Marvan totiž nacistům šel na ruku také.

Přesto jeho kariéra po válce nejen že nepřibrzdila, naopak začala ještě více gradovat. Získal role v řadě budovatelských snímků jako Dovolená s Andělem, Hudba z Marsu, Němá barikáda a dalších, a stal se rychle miláčkem i nového režimu, od nějž sbíral jednu uměleckou cenu za druhou. Ačkoliv nebyl nikdy členem komunistické strany, metály přebíral z rukou těch nejvyšších pohlavárů. Měl prostě vysoce vyvinutý pud sebezáchovy a dokázal proplout vždy a všude.   

Oč úspěšnější byl profesně coby opěvovaná legenda, geniální herec, člen Národního divadla (to od roku 1954 do roku 1972), vždy pečlivě připravený a nesmlouvavě přesný bard, o to víc strádal doma. Manželku Marii sice miloval a obdivoval jako kuchařku, jenže nedokázala mu dát dítě. Když se proto na stará kolena zamiloval do o 26 let mladší herečky Národního divadla Aleny Jančaříkové, stalo se to, co se stát muselo. Oblíbená herečka mu porodila dceru Alenku a Marvan od Marie, které se ovšem nehodlal vzdát (a hlavně pohodlí a servisu, jenž mu poskytovala) stále častěji odcházel za milenkou. A Marie žárlila, nesla to velmi, velmi těžce… Její bratr prý dokonce švagrovu milenku nutil k potratu a fyzicky ji napadl.

Nakonec došlo k tragédii, nad níž dodnes visí otazník. Alenu Jančaříkovou našli ve věku 34 let 3. prosince 1961 doma mrtvou. Prý sebevražda svítiplynem. Jenže – v bytě to vypadalo jako po rvačce, Alena měla odřené ruce a bradu, a na ramínku na skříni zůstaly viset vyžehlené šaty, které si chystala obléci na slavnost v divadle, kterou měla moderovat a na kterou se moc těšila! Do toho po ní zůstaly tři malé děti, kromě Marvanovy Alenky ještě třeba syn Petr (později známý moderátor Petr Jančařík). Není divu, že nad uspěchaným policejním uzavřením případu mnozí dodnes vrtí hlavou.

Následoval soud, u nějž se Marvan dcery vzdal a ta putovala k babičce a tetě do Plzně. Až do konce života ji ale Marvan poctivě navštěvoval, platil na ni alimenty a vozil jí dárky. Vozil prý sebou i Marii, snad aby viděla, co mu nedokázala dát. Za všech okolností osobní pohodlí upřednostňující herec zemřel 21. května 1974.

VIDEO: Členka cirkusové dynastie Kludských, kartářka Dagmar (72): Znám předsmrtné tajemství Vlasty Buriana!

Video
Video se připravuje ...

Členka cirkusové dynastie Kludských, kartářka Dagmar (72): Znám předsmrtné tajemství Vlasty Buriana! Zuzana Bubílková, Jan Jedlička

Fotogalerie
21 fotografií