Babišův střet zájmů řeší i unijní ombudsmanka

Do příběhu českého premiéra Andreje Babiše, který poslední týdny hýbe evropským politickým zákulisím, se vložila evropská ombudsmanka Emily O’Reilly. Z podnětu českého senátora Lukáše Wagenknechta zahájila vyšetřování, zda bruselské úřady v Babišově kauze nezatajují informace. Jde o důležité dokumenty Evropské komise. Konkrétně o korespondenci komisaře Oettingera s českým premiérem a dále zadání auditu na čerpání dotací  ze strany holdingu Agrofert.

Evropská ombudsmanka zahájila řízení o možném nesprávném úředním postupu před několika dny, jak vyplývá z dokumentů, které má redakce Neovlivní.cz k dispozici. Na konci vyšetřování má být jasně řečeno, zda a proč Evropská komise české veřejnosti dlouhodobě odmítá poskytovat důležité informace v celé kauze.

Vyšetřování přichází ve chvíli, kdy se opakovaně oddálil termín, do kdy má Evropská komise vydat definitivní verdikt, zda je český premiér ve střetu zájmů. Rozhodnutí může být pro Babišův byznys fatální. Pokud komise střet zájmů potvrdí, bude holding z jeho svěřenského fondu odstřižen od dotací. Dopady na Babišův byznys jsme popsali v aktuálním čísle tištěného magazínu Neovlivní.cz.

K závěru, že Andrej Babiš se prokazatelně nachází ve střetu zájmů už na konci loňského roku dospěli unijní právníci.

Babišova hra o všechno. Bruselské zákulisí střetu zájmů AB jsme popsali v aktuálním magazínu Neovlivní.cz

Finální stanovisko celé komise se ale opakovaně odsunulo. První termín byl březen, pak duben a nyní je už jasné, že do víkendových voleb do Evropského parlamentu, v nichž je v České republice Babišovo hnutí ANO považováno za favorita, verdikt nebude.

Vyšetřování ombudsmanky odstartoval senátor Lukáš Wagenknecht, který si stěžuje na to, že Brusel utajuje důležité dokumenty v premiérově kauze.

“Generální ředitel DG REGIO Marc Lemaître a eurokomisař Oettinger se dlouhodobě brání transparentnosti. Na mé konkrétní dotazy pan generálnímu ředitel při jeho návštěvě na půdě Senátu neodpověděl. K zveřejnění všech informací ohledně šetření střetu zájmu pana Babiše přitom vyzval úředníky a politiky z Bruselu Evropský parlament. Povinnost poskytovat jim informace plyne z jednak z evropského nařízení o přístupu k informacím a jednak ze zmíněné výzvy Evropského parlamentu,” uvedl senátor Wagenknecht.

Evropský parlament v rezoluci z 13. prosince 2018 přitom výslovně požádal Komisi, “aby zveřejnila všechny dokumenty, jimiž disponuje a které se týkají možného střetu zájmů předsedy vlády České republiky a ministra zemědělství a vysvětlila, jaké kroky hodlá podniknout k nápravě situace.”

Paradoxně, od tohoto okamžiku začala Komise veškeré informace a dokumenty týkající se střetu zájmů Andreje Babiše utajovat.

Ombudsmanka bude prošetřovat, proč Evropská komise odmítá poskytnou dva dopisy, které zaslal komisař Oettinger českému premiérovi. V prvním z nich nabídl nad rámec stanoviska evropského právního servisu Babišovi úhybný manévr, kterým by se mohl vyhnout postihu při protiprávním čerpání dotací. Mimo to se také bude zabývat tím, proč Evropská komise odmítá poskytnout zadání auditu, který již několik měsíců na základě zadání komisaře Oettingera šetří, jestli je Babiš ve střetu zájmu nebo ne.

Wagenknecht už s jednou podobnou stížností u úřadu Evropského ombudsman proti netransparentnosti Komise uspěl. Úředník kabinetu komisařky za DG REGIO Cretu protiprávně odmítal poskytnout senátorovi zápis ze schůzky komisařky s premiérem Andrejem Babišem z loňského září. Po intervenci ombudsmana nakonec zápis ze schůzky – byť téměř celý začerněný – poskytl. Jako důvod « začernění » informací o obsahu schůzky uvedl, že se schůzka týkala « rozhodování o EU fondech ».

Finální verdikt ohledně Babiše padl do období, kdy řada politiků v Bruselu řeší svoji další kariéru a budoucnost ve strukturách EU. Podle informací z bruselského zákulisí je například generální ředitel DG REGIO Marc Lemaître, který se podílí na utajování dokumentů, jedním z horkých kandidátů na post komisaře za Lucembursko v nové Evropské komisi. O jejím složení se bude v nadcházejících týdnech po volbách do Evropského parlamentu vyjednávat. Jean-Claude Juncker, současný předseda Evropské komise a zástupce Lucemburska, znovu kandidovat nebude. Lucembursko proto za něj hledá náhradníka a potřebuje vyjednat pro svého kandidáta podporu, a to zejména u premiérů členských států včetně Česka.

Proč se stal audit dotací pro Agrofert obchodním artiklem? Čím český premiér naštval kancléřku Merkel a prezidenta Macrona? A jak to ovlivní jejich postoj v otázce střetu zájmů AB? Odpovědi jsme přinesli v tištěném magazínu Neovlivní.cz. Cesta k předplatnému vede tudy: