Vědci potvrzují: Nóbl lidé si o sobě opravdu myslí, že jsou lepší než ostatní

Příslušnost k horním sociálním vrstvám podle vědců zvyšuje mínění o vlastních schopnostech

22.05.2019 - Stanislav Mihulka



Jedním z palčivých problémů dnešní světa je nerovnost, která se stále více rozevírá mezi lidmi různých sociálních vrstev. Američtí badatelé pomocí dostupných dat a vlastních experimentů zjišťovali, jak se sociálně ekonomická nerovnost udržuje mezi lidmi. Využili k tomu rozsáhlý soubor dat o 150 tisících mexických žadatelů o půjčku mezi lety 2015 až 2017.

Součástí těchto žádostí o půjčku byly i psychologické testy, v nichž žadatelům 20× rychle po sobě ukázali dvojici obrázků a požadovali po nich, aby určili, zda jsou obrázky stejné či nikoliv. Klíčová byla druhá část testu, ve které měli žadatelé odhadnout, jak si sami vedli v porovnání s ostatními.

TIP: Statistky ukazují: Starší otcové mají větší šanci na chytré a vzdělané syny

Výsledky těchto testů i dalších podobných experimentů ukázaly, že lidé, kteří jsou vzdělanější, bohatší a sami se považují za více nóbl, si o sobě myslí, že uspěli v podobných testech výrazně lépe, než ostatní žadatelé o půjčku. Tito lidé jsou upřímně přesvědčeni, že jsou lepší než ostatní, a to jim poskytuje v řadě ohledů přinejmenším nepřímé výhody. Lidé, kteří se narodili do horních vrstev, tam také zůstanou. Příslušnost k horním sociálním vrstvám podle vědců zvyšuje mínění o vlastních schopnostech a možnostech, a to zase přispívá k udržování sociálních vrstev mezi generacemi. 

 


Další články v sekci