Kdo bude vyhlášen Králem nebo spíše Královnou bíle stopy 2019?

V pátek 24. května 2019 bude korunován Král bílé stopy 2019. Na tradičním vyhlášení ankety Svazu lyžařů ČR o nejlepšího lyžaře či snowboardistu uplynulé sezony bude na svůj čtvrtý triumf v řadě útočit Ester Ledecká, která podle očekávání svede největší souboj s Evou Samkovou.

Poslední ročníky ankety si jednoznačně podmanila Ester Ledecká. Závodnice, která dokáže na té nejvyšší úrovni kombinovat alpské lyžování a snowboarding, vyhrála korunku pro Královnu bílé stopy třikrát v řadě. A v případě dalšího triumfu by dorovnala historický rekord Kateřiny Neumannové, jež si pro trofej přišla v letech 2004 až 2007 dokonce čtyřikrát v řadě.

Zatímco minulý rok byla Ledecká díky dvěma zlatým medailím ze zimních olympijských her v jihokorejském Pchjongčchangu pasována do role jasné favoritky, letos by měl být souboj o prvenství podle papírových předpokladů velmi vyrovnaný.

Ester znovu prožila skvělou sezonu, v alpském snowboardingu vybojovala malý i velký křišťálový glóbus. Před snowboardovým mistrovství světa dala přednost šampionátu alpských lyžařek, na němž zaznamenala nejlepší výsledek v alpské kombinaci, ve které dojela patnáctá. Mimo to dokázala na lyžích hned devětkrát bodovat ve Světovém poháru.

Pomyslný souboj o korunu svede Ledecká především s Evou Samkovou. Česká snowboardcrossařka si před sezonou stanovila jasný cíl – dobýt titul mistryně světa, který jí jako jediný chyběl ve sbírce těch největších trofejí. A také tuto metu zdolala. Na šampionátu v americkém Solitude nechala všechny soupeřky za sebou a k medailím z olympiády, X-Games a juniorských šampionátů přidala i zlato z mistrovství světa. V dramatickém závěru sezony navíc znovu zvedla nad hlavu i křišťálový glóbus za celkové vítězství ve Světovém poháru.

Kromě hlavní kategorie se budou v rámci galavečera předávat také ocenění pro nejlepší závodníky jednotlivých sportovních úseků Svazu lyžařů ČR, vyhlašován bude Trenér roku, Junior roku a do Síně slávy vstoupí další výrazná osobnost z historie českého lyžování.

Anketa Král bílé stopy byla založena a pořádána lyžařskou sekcí Klubu sportovních novinářů ve spolupráci s Československým svazem lyžařů v roce 1973, vítězem prvního ročníku se stal skokan na lyžích Rudolf Höhnl. Po roce 1993 Král bílé stopy na čas vymizel, v roce 2000 ale Svaz lyžařů ČR letitou tradici obnovil a od té doby je anketa opět pořádána po každé sezoně.




Nominace na Krále bílé stopy 2019




Alpské disciplíny: Gabriela Capová Ester Ledecká Jan Zabystřan Tomáš Klinský

Akrobatické lyžování: Nikol Kučerová Klára Kašparová Matěj Švancer Běh na lyžích: Michal Novák

Snowboarding: Ester Ledecká Šárka Pančochová Eva Samková

Severská kombinace: Tomáš Portyk Jan Vytrval Ondřej Pažout

Skok na lyžích: Roman Koudelka Viktor Polášek Štěpánka Ptáčková

Travní lyžování: Martin Barták Martin Borák Alena Veselá

Trenér roku: Bostian Bozič (alpské disciplíny), Josef Kalenský (akrobatické lyžování), Vasil Husák (běh na lyžích) Marek Jelínek (snowboarding), Daniel Mačát (travní lyžování)

Junior roku: Jan Zabystřan (alpské disciplíny), Klára Kašparová (akrobatické lyžování), Barbora Havlíčková (běh na lyžích), Marie Kreisingerová (snowboarding), David Zemek (severská kombinace), Štěpánka Ptáčková (skok na lyžích), Martin Barták (travní lyžování)

Síň slávy: Miroslav Jarouš (alpské disciplíny), Václav Vrbata – in memoriam (běžecké disciplíny), Tomáš Kučera (severská kombinace), Jan Němec (travní lyžování)

SportovníListy.cz dříve napsaly ...



V anketě O nejlepšího sdruženáře Česka zvítězil - to byste neuhádli ... Tomáš Portyk

(th, Svaz lyžařů ČR, SportovníListy.cz, foto: Petr Skála
)