Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Čilí občané v Čilé: k volbám chodí všichni. ‚Sousedky v komisích štrikují a vaří kafe,' říká místostarostka

Česko

  5:00
ČILÁ (Rokycansko) - Prosluli svými volebními prvenstvími, názvu Čilá tak místní rozhodně umí dostát. Vesnice ve stráni nad Berounkou je jednou z nejmenších v Česku a dlouhodobě se o ní píše v souvislosti s nejaktivnějšími voliči.

Místostarostka Eva Chmelová (vlevo) s Danou Písaříkovou si připíjí medovinou od včelaře z Čilé. Lokální produkty si místní mezi sebou směňují. foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Statistikám obec vévodila i v posledních volbách do Evropského parlamentu v roce 2014; tehdy v Čilé zaznamenali účast přes 82 procent, čímž si zajistili republikový primát. „Trochu už to máme jako společenskou událost,“ líčí LN místostarostka Eva Chmelová.

Nižší účast v eurovolbách by pomohla ODS, hnutí ANO by mohlo získat čtvrtinu hlasů

Je poledne a po vsi si vykračují jen kočky. „Takto ve všední den je to více autentická Čilá, o víkendu bývá daleko rušněji,“ vítá nás místostarostka při příjezdu. Tomu předcházela série serpentin ve skalnatém kopci a dlouhé klesání, než se v zorném poli otevřelo údolí řeky Berounky se zelenými háji, pasoucím se dobytkem, pár střechami budov a statnými lípami u obecního domu. Ten tu společně s Ježíšem na kříži tvoří centrum vsi a oblíbené místo setkávání.

Sedmasedmdesátiletý pan Rybáček se do Čilé rád vrací.
Většině obyvatel Čilé je přes šedesát let, dvě třetiny obyvatel tvoří ženy a...

V Čilé aktuálně žije pět rodin, čítajících dvacet obyvatel, část roku tady pravidelně tráví i pár chalupářů. Není tu nic z občanské vybavenosti, přesto zde vládne spokojenost. Před médii však někteří místní, včetně zdejšího starosty, prchají.

Chodili volit, protože mohli

Pravidelně vysoká účast u jakýchkoliv voleb, často i stoprocentní, je v Čilé tradicí. Dle Chmelové má dva důvody. „Je to historická danost, v éře komunismu obec spadla pod sousední Podmokly, které byly střediskovou obcí a kde lidé přišli o své majetky, o možnost hospodařit a rozhodovat o sobě. Po revoluci se znovu snažili usilovat o samostatnost Čilé. Od té doby se i obecní zastupitelstvo drží bez výjimky. To, že místní tak hojně chodí volit, zpočátku bylo i kvůli tomu, že zkrátka mohou,“ líčí čtyřiatřicetiletá malířka a grafička, jejíž předci v Čilé žijí od roku 1780 a ona sama se do rodné vsi natrvalo vrátila před čtyřmi lety. Jako místostarostku ji zvolili v podzimních volbách, v zastupitelstvu se tu posledních dvacet let střídají dvě rodiny - starostova a její.

K posledním evropským volbám tu nikdo nepřišel. Teď je to jiné, tvrdí lidé z Řikonína

Druhou motivací dle Chmelové je, že volby jsou společenská událost. V obci nemají obchod ani lékaře a lidé jsou na sobě svým způsobem závislí. „Volby jsou jednou z možností, jak se se sousedy setkat. Vždy strávíme v obecním domě nějaký čas a popovídáme si. Většinou jsou ve volebních komisích starší paní sousedky, které štrikují, vaří kafe. Je to trochu, jako když jdete k někomu na návštěvu. Sami z toho máme tak trochu legraci. Vždy si říkáme: Kde je ten Olda? Kdo ještě chybí?“ popisuje se smíchem místní folklór. Většina obyvatel má přes šedesát let, žijí tu dvě třetiny žen a mnoho z místních jsou soukromí živnostníci.

Čilá je nejen občansky velmi aktivní, je zde patrný i blízký vztah k přírodě, místu, kde lidé žijí, i ekologii. Betonovou vodní nádrž u obecního domu tu právě mění na přírodní vodní biotop, v budoucnu plánují kořenovou čistírnu a i způsob, jakým zde zemědělci hospodaří, je šetrný k životnímu prostředí.

„Lidé tu s krajinou pořád mnohem více souzní. Pro mě je tento život propojením moderních technologií s životem v dědině. Věřím, že místo člověka ovlivní, jsem zde mnohem více koncentrovanější, klidnější. Je to místo, které není uspěchané, mám čas se potkat se sousedy, znám je. Je to jiný způsob života,“ popisuje místostarostka s tím, že se zde necítí nijak izolovaná i díky tomu, že se do okolních vesnic často stěhují lidé, kteří volí podobný pracovní režim. „Jeden či dva dny z týdne jedou do Prahy a pak pracují tady.“

Volební turistika a žádní komunisté

S volbami tu místním pomáhají i návštěvníci zvenčí. „Čilá rezonuje v médiích a ve statistikách, což pozorují i kamarádi, a rozmáhá se nám tady trochu volební turistika. Lidé si vyřídí průkaz a jdou volit k nám,“ vysvětluje místostarostka a vzpomíná, že při prezidentských volbách v roce 2018 zde měli nejvzdálenější voliče – a hned dva – až z Rožnova pod Radhoštěm. Jejich zájem budí nejen vysoká volební účast, ale i složení stran, které tu lidé volí. „Nevyhrává u nás Zeman ani levice. Od revoluce v roce 1989 tady ani nikdo nevolil komunisty. Pro určitý typ voličů jsme tímto zajímaví, berou to jako takovou legraci a je jim to sympatické. Už teď vím o pár lidech, kteří k nám přijdou za pár dní volit,“ směje se Chmelová. V 90. letech prý byla Čilá baštou ODS. „To už se v posledních letech trochu změnilo,“ dodala místostarostka s tím, že smýšlení místních je spíš proevropské.

Zamíchat s čísly mohou ale i chataři ve svahu nad Berounkou, jejichž počet přes léto roste i na několik stovek, což ne všichni místní vítají. Čilá je svým způsobem komunitou a snaží se ji tu v tomto duchu udržovat. Charakter trvalé udržitelnosti rázu vsi a způsobu života by měl odrážet i budoucí plán obce. „V tom smyslu, abychom měli dané limity, co chceme a co nechceme,“ říká místostarostka.

I ti pstruzi zmizeli

Světnicí prostupuje vůně hořících kamen a sedmasedmdesátiletý pan Rybáček se noří do vzpomínek. „Když jsem byl malý kluk, jezdili jsme sem z Prahy pokaždé na celé léto. Bylo to zbožňované místo. Zažil jsem ještě tu starou vesnici, ve které byli soukromníci s koňmi, s kravami. To je svět, který už neexistuje, vše zmizelo. Sedlákem tu zůstal starosta, který chová dobytek, a pan Chmela. Starý život ale zanikl. Komunismus to rozvrátil,“ vypráví pan Rybáček, jehož dědeček – policista v Rakousku-Uhersku – se v Čilé narodil. A zmiňuje i potoky plné pstruhů. „Ti jsou už dávnou bájí. Ale pořád je tu řeka, jsou tu potoky, skála, lesy. Pro nás, Čiláky, je to to nejkrásnější.“

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!