Centrála nouzových služeb SECURITAS rozšiřuje své portfolio služeb o mobilní tísňové tlačítko. Ochrání seniory za pouhých 59 Kč měsíčně

SecurityGuideBezpečnostní technologie, Doporučené

Bezpečnostní agentura SECURITAS ČR uvádí mobilní tísňové tlačítko o velikosti balíčku žvýkaček, které zajistí dostupnost pomoci 24 hodin denně po celé ČR, bez nutnosti nabíjení baterie či složité konfigurace. Tlačítko je připojené k moderní Centrále nouzových služeb SECURITAS, jejíž operátoři po přijetí signálu okamžitě zahájí smluvený zásahový plán. Služba je určená hlavně pro seniory nebo lidi dlouhodobě nevycházející z bytu a stojí od 59 Kč měsíčně.

Mobilní tísňové tlačítko SECURITAS slouží k ochraně před kriminalitou a zdravotními riziky, jež hrozí zvláště osaměle žijícím lidem a seniorům nevycházejícím z domova. Samotné tlačítko se vejde do dlaně a váží pouhých 17 gramů, jeho nošení je proto komfortní a nijak dotyčnou osobu neomezuje. Lze jej zavěsit na krk a vložit do voděodolného krytu – díky tomu je při ruce opravdu v jakékoliv situaci. Dlouhá životnost baterie (až deset let) nejenom eliminuje obtěžující dobíjení, ale zároveň zvyšuje užitečnost přístroje, který je funkční za každých okolností.

Síť Sigfox a technologie internetu věcí

K přenosu dat využívá tato unikátní služba mobilní veřejnou síť Sigfox, jež byla v ČR postavena speciálně pro internet věcí: síť fyzických zařízení, která jsou propojená a vyměňují si data. Síla sítě Sigfox tkví právě v jednoduchosti. Na rozdíl od klasické mobilní sítě má Sigfox nižší náklady na přenos dat, je spolehlivější, má vysokou odolnost proti zarušení a pokrývá 96 % populace v republice. Díky tomu je pro tísňové tlačítko ideální sítí. Operátorem je společnost SimpleCell Networks a.s., první celorepublikový operátor pro internet věcí. Dodavatelem hardwarového řešení pro SECURITAS je společnost Simple Hardware.

Centrála nouzových služeb SECURITAS

„Samotná podstata služby tkví krom spolehlivého a funkčního nástroje především v napojení na Centrálu nouzových služeb (CNS) společnosti SECURITAS. Po zmáčknutí tlačítka se signál odešle do CNS. Centrála funguje nepřetržitě, její dispečeři jsou navíc speciálně trénovaní v krizové komunikaci a po přijetí signálu z tísňového tlačítka postupují podle předem dohodnutého zásahového plánu,“ vysvětluje hlavní výhodu nové služby Martina Němcová, obchodní ředitelka společnosti SECURITAS ČR.

Postup dispečerů lze totiž přizpůsobit individuálním potřebám každého majitele tlačítka – ať už se jedná o seniora, který žije sám, nemocného či handicapovaného člověka nebo kohokoliv jiného, kdo se cítí nějak indisponován. Varianty scénáře lze rozdělit také podle způsobu, jakým se tlačítko stiskne. Na výběr je dlouhý stisk, krátký stisk nebo dvojklik.

Od stisknutí tlačítka po příjezd záchranných složek

Po přijetí signálu operátor nejdříve zavolá na mobilní telefon držitele tísňového tlačítka. Ověří tím nutnost zásahu a vyloučí falešný poplach způsobený jeho nevědomým zmáčknutím. V případě, že se nedovolá, následují různé varianty zásahového plánu, a to od opakovaného volání oprávněným osobám (např. rodině, přátelům či sousedům) až po vyslání zásahové jednotky SECURITAS (k dispozici je více než 200 vozidel po celé republice s průměrnou dojezdovou vzdáleností 11 minut) či některé ze složek integrovaného záchranného systému.

Služba tísňového tlačítka je k dispozici po celé České republice ve dvou základních režimech – bez zásahové jednotky za 59 Kč měsíčně při smlouvě uzavřené na 1 rok, s pohotovostí zásahové jednotky pak za 413 Kč měsíčně (jednotná cena za výjezd 500 Kč). Samotné tlačítko je v rámci služby zdarma.

Základní technické specifikace mobilního tísňového tlačítka:

  • Rozměry: 29 mm x 65 mm x 10 mm
  • Hmotnost: 17 g
  • Teplotní rozmezí: -20°C až + 60°C
  • Kapacita baterie: 550 mAh, životnost zařízení až 10 let („v Guard módu“)
  • Neměnitelná baterie bez možnosti dobíjení
  • Možnost umístění do voděodolného krytu a přívěšku na zavěšení
  • Rozlišuje dlouhý stisk, krátký stisk, dvojklik

Kontakty pro média:

Mgr. Martina Němcová, SECURITAS ČR s.r.o., telefon: +420 724 681 697, e-mail: martina.nemcova@securitas.cz

Ivan Sobička, Taktiq Communications s.r.o., telefon: +420 604 166 751, e-mail: ivan.sobicka@taktiq.com