Polsko před eurovolbami: Mladí muži podporují ultrakonzervativce, ženy volí liberály

Události ČT: Mladí polští voliči jsou rozdělení (zdroj: ČT24)

Mimořádně intenzivní kampaň před eurovolbami se vede v Polsku. O vítězství tam soupeří vládnoucí strana Právo a spravedlnost a široká opoziční Evropská koalice. Víkendové hlasování vnímají jako test před podzimními volbami do Sejmu a Senátu. Mladou generaci ale tyto dvě hlavní politické síly podle průzkumů nezajímají. Lidé do třiceti let podporují menší strany a jejich preference se liší v závislosti na pohlaví.

Mladá generace je politicky rozdělená. Dokazují to Ania Chabiera a Franciszek Jóźwicki – dva stejně staří vysokoškoláci z Varšavy, jejichž politické názory se zásadně liší.

Eurovolby v Polsku: Volební prefence mladých podle pohlaví
Zdroj: ČT24

Ania se považuje za liberálku, Polsko by ráda viděla v evropském jádru. Nejvíc jí vadí silný vliv církve na stát. „Pro mě například není morální zákaz potratů. Jsem nucená žít v jistém světonázoru, který tu dominuje, a moc bych chtěla, aby se to změnilo,“ říká mladá volička.

Většinu toho, co si Ania přeje, slibuje nové hnutí Jaro. Jeho programem naopak Franciszek opovrhuje a podporuje ultrakonzervativní Konfederaci. EU podle něj omezuje národní suverenitu. Franciszek také míní, že v Polsku má místo jen tradiční rodina. „Jsem proti právu na potrat ve všech případech,“ dodává.

Postoje obou mladých lidí potvrzují výsledky průzkumu, podle kterého chtějí ženy do třiceti let volit strany s liberálním a proevropským programem, zatímco muži pravý opak. „Na hesla jako čest nebo vlast prostě více slyší chlapci,“ míní Ania. „Liberální síly (ženám) namlouvají, že byly vždy utlačované. Zatímco, jak je zřejmé, tomu tak nebylo,“ myslí si Franciszek.

Sociolog: Mladí muži byli vždy konzervativní

Profesor sociologie Jacek Raciborski potvrzuje, že hodně vpravo stáli mladí Poláci vždycky. Stále silnější hlas žen, které si v tradičně katolické zemi říkají o svá práva, je ale novinkou. „Dříve byly ženy výrazně pasivnější a nevyčnívaly svým levicovým přesvědčením,“ doplnil Raciborski.

Liberální hnutí Jaro ani krajně pravicová Konfederace nepatří v Polsku k favoritům evropských voleb. Hlavní zápas o vítězství svádí vládnoucí Právo a spravedlnost s opoziční Evropskou koalicí. Pro Aniu i Fraciszka jsou obě hlavní polské politické síly za zenitem. Přejí si zásadní změnu, i když každý úplně jinou.