Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Průměrná sazba hypoték v dubnu klesla. Ceny nemovitostí rostou, klesá zájem lidí si půjčovat

Ekonomika

  8:08aktualizováno  10:29
Praha - Průměrná úroková sazba hypoték v dubnu klesla na 2,85 procenta z březnových 2,90 procenta. Sazby klesly třetí měsíc v řadě. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu. Na minimu byla sazba v prosinci 2016, a to 1,77 procenta. Od té doby vesměs rostla. Zájem o hypotéky se v dubnu mírně snížil.

Rodinný dům. foto: Shutterstock

V dubnu bylo sjednáno 6395 hypoték, což je o 263 méně než v březnu. Lidé si ve čtvrtém měsíci roku dohodli hypotéky za 14,615 miliardy korun, o 131 milionů méně než v březnu. Meziroční pokles zájmu je ještě patrnější. Loni v dubnu bylo sjednáno 7896 hypoték za 16,871 miliard korun. Tehdy však byly hypotéky levnější a průměrná úroková sazba byla 2,51 procenta.

Při refinancování smlouvejte. Letos změní banku kvůli hypotéce asi 18 tisíc lidí

Stále vysoké ceny nemovitostí mají za následek i rostoucí průměrnou hypotéku. Stoupají ceny jak starších, tak i nových nemovitostí, takže lidé si musí půjčovat vyšší částky. V dubnu tak vzrostla průměrná hypotéka meziměsíčně z 2 214 760 korun na 2 285 414 Kč

I když hypoteční trh skoro celý letošní rok provází zlevňování, úrokové sazby budou pravděpodobně postupně růst. Česká národní banka v květnu po půl roce zvýšila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu.

„Průměrné úrokové sazby Hypoindexu pokračovaly v dubnu v poklesu s jarními akcemi bank. V nejbližší době sice banky promítnou do cen úvěrů poslední zvýšení základních sazeb ČNB, ale právě s ohledem na dobíhání akčních nabídek lze očekávat, že by mělo jít o pozvolný proces,“ uvedl hlavní analytik Fincentra Josef Rajdl.

‚Banky chtějí získat jakéhokoliv klienta‘

Hypotéky tak jsou nejlevnější od listopadu loňského roku, upozornil analytik Czech Fund Lukáš Kovanda. Jejich zlevňování mají na svědomí dvě klíčové příčiny. První je slabá tendence tržních úrokových sazeb k dalšímu růstu, navzdory tomu, že ČNB v posledních dvou letech zvýšila základní úrokovou sazbu hned osmkrát. Druhým důvodem je ostrý konkurenční boj mezi bankami v ČR, které vnímají určité ochlazení na tuzemském nemovitostním trhu, podotkl.

Meziroční dubnový propad prodejů hypoték kolem 15 procent není tak výrazný jako na začátku roku, kdy byl pokles o 30 procent. Lze tedy podle Milana Voldřicha z Raiffeisenbank usuzovat, že se hypoteční trh pomalu oživuje. Připomněl, že proti loňskému roku platí přísnější regulace pokud jde o nároky na příjem žadatelů o hypotéku. K tomu jsou proti loňsku dražší nemovitosti a průměrná sazba hypotéky je o 0,3 bodu vyšší. I přesto, že ČNB zvedla v květnu sazby, neočekává, že se to na cenách hypoték projeví.

GE zaplatí pokutu 1,5 miliardy dolarů. Před krizí poskytovalo hypotéky rizikovým klientům

Hypoteční specialista ChytryHonza.cz Daniel Horňák vidí snahu bank získat ze zbytků hypotečního trhu jakéhokoliv klienta. Akce bank budou podle jeho názoru pokračovat i v dalších měsících. Klientů, kteří dosáhnou na hypotéku, je méně, a tak je boj o klienta pro banky složitější. „Postupnému růstu sazeb se nevyhneme, nebude ale nijak dramatický a sazby přes tři procenta se v tomto pololetí již nedočkáme,“ odhadl.

Klesající počet sjednaných hypoték kopíruje nižší počet prodaných nemovitostí v dubnu, upozornil ředitel realitní kanceláře Bidli Ondřej Mašín. Část kupujících se podle něj rozhodla hledat alternativní formu nákupu nemovitosti (například družstvo) a část zájemců se rozhodla zvolit nájemní bydlení. Výrazný úbytek zájemců o sjednanou hypotéku se zatím neprojevil do cenové hladiny nemovitostí, uvedl.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!