Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Čivavy bez jídla, mezi výkaly a v nepořádku: Kamila promluvila o chovu množitelky z Psár

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
22. května 2019
06:15

Nemocné čivavy bez průkazu původu prodává množitelka Pavlína Dvořáková (25) ze středočeských Psár. Kšeftuje s nimi přesto, že mají řadu vývojových vad, nemocné křížence čivav prodala i Blesk Tlapkám. Jak její chov vypadá, popsala pro její známá Kamila N., která v jejím domě několik měsíců žila. 

Paní Kamila pracovala v zahraničí, před půl rokem po návratu do Česka jí Pavlína Dvořáková, se kterou se znala ze školy, nabídla bydlení u sebe. „Nabídla mi pokoj za 2000 korun týdně s tím, že jí pomůžu s malým synem a také s hlídáním zvířat. Protože mám zvířata ráda, souhlasila jsem,“ popsala paní Kamila. V té době měla Pavlína Dvořáková sedm čivav, z nichž jedna měla čerstvý vrh pěti štěňat. „Rozhodně to nebyl papírový chov, štěňata byla ze spojení matky se synem. Matka byla dvouletá a měla za sebou už druhý vrh. Měla tam i roční štěně, které vážila jen kilo. Marně se ho pokoušela prodat za 8000 korun,“ popsala Kamila N.

Maruška je jen o něco málo větší, než mobilní telefon Maruška je jen o něco málo větší, než mobilní telefon | Jana Ulrichová

Tři dny bez krmení

Množitelka podle ní dávala čivavám nulovou péči. „Vypadaly nezdravě, byly ustrašené, protože na ně neustále křičela, všude po baráku byly výkaly a nepořádek. Pobíhaly jen po dvorku, nikdy je nevzala na procházku,“ řekla. „Byla jsem svědkem toho, že když došly peníze na granule, psi nejedli tři dny. Tehdy krmila jen to kilové štěně, které bylo nemocné, mělo jaterní dietu, takže dostávalo vařená játra,“ vylíčila.

Kamila N. popsala, jak "chov" množitelky v Psárech vypadá. Svou tvář ale ukázat nechtěla Kamila N. popsala, jak "chov" množitelky v Psárech vypadá. Svou tvář ale ukázat nechtěla | Kateřina Lang

Viděli, nechtěli

Dodala, že sama byla svědkem také toho, jak se Pavlína Dvořáková pokoušela jednoho ze svých psů prodat. „Šlo o čivavu kříženou s jezevčíkem, jmenovala se Klavír. Nabízela ji zájemcům v Horních Počernicích za 5000 korun. Byli to starší lidé, když psa viděli, rozmysleli si to a nechtěli ho. Jako jediný z jejích psů měl sice očkovací průkaz, neměl v něm ale všechna očkování,“ uvedla.

Je to množírna

V době, kdy paní Kamila v Psárech bydlela, měla Pavlína Dvořáková také šest až sedm koček, které také prodávala. „Měla dvě kříženky britské kočky, z nichž jedna byla postižená, a pak obyčejné domácí kočky,“ popsala. Dodala, že podle ní jde o typickou množírnu. „Zvířata, která navíc nejsou v pořádku, nemá jako domácí mazlíčky, nevěnuje jim čas, nevychovává je. Drží je a množí jen proto, aby na nich vydělala. Prodává je bez smlouvy, tomu, kdo se zrovna naskytne, žádné daně neodvádí,“ řekla.

Čivavy jsou teď v dočasné péči spolku Zachraňujeme pejsky z nevhodných podmínek Čivavy jsou teď v dočasné péči spolku Zachraňujeme pejsky z nevhodných podmínek | Jana Ulrichová

O zvířata už přišla

Pavlína Dvořáková už jednou o svá zvířata přišla. Bylo to před dvěma lety, v době, kdy odjela za svým přítelem do ciziny a psy a kočky nechala u domu bez jídla a pití. Sousedé tehdy poté, co se jeden z jejích psů málem utopil v betonové nádrži na dvoře, zalarmovali záchranáře ze spolku Pro psí voči, kterým pak matka Pavlíny Dvořákové všechna zvířata dobrovolně darovala. Nechala si jen jednu fenu, která údajně patřila právě jí.

Před dvěma lety putovala zvířata Pavlíny Dvořákové do péče spolku Pro psí voči Před dvěma lety putovala zvířata Pavlíny Dvořákové do péče spolku Pro psí voči Před dvěma lety putovala zvířata Pavlíny Dvořákové do péče spolku Pro psí voči Před dvěma lety putovala zvířata Pavlíny Dvořákové do péče spolku Pro psí voči | Pro psí voči

Podnět pro veterináře

Blesk tlapky se rozhodly činnost Pavlíny Dvořákové zmapovat. S pomocí figurantů ze spolku Zachraňujeme pejsky z nevhodných podmínek od ní koupily dvě fenky čivavy. Šlo o roční matku s 3měsíční dcerou, takže na matce chovatelka množila už v jejích sedmi měsících. Obě fenky byly neduživé, mladší z nich navíc slepá, což množitelka zatajila. Prodala je bez očkovacích průkazů, nevystavila potvrzení o platbě. Obchod reportérky zdokumentovaly a vše předaly k prošetření krajské veterinární správě.

Hledáme další oběti

Blesk tlapky případ množitelky čivav Pavlíny Dvořákové dál sledují. Hledají také další její oběti. Pokud jste jí také neletěli a máte od ní nemocného pejska, ozvěte se na e-mail tlapky@cncenter.cz.

 

villon ( 23. května 2019 07:46 )

Z toho rozhovoru vyplívá že dlouho na to koukala a nic nedělala. Místo abi to oznámila na patřičné úřady ( zadarmo) tak to práskne blesku za prachy.

hajny8 ( 23. května 2019 00:02 )

Myslivec jako nevim ale 2000 za tyden za pokoj to neberu jako za darmo. Za tuto cenu mas pekny byt 1+1. A koukat se jeste pritom na zubozena zvirata tak to promin, ale kazdy rozumny clovek s tim musi neco udelat. Mozna nejdriv si promluvit s radoby chovatelkou a kdyz to nezafunguje, tak je uz jenom dna moznost ...

villon ( 22. května 2019 10:18 )

Zamisli se ty nad sebou jak se chováš, místo nadávek. Tvůj stil řeči mluvý jasně, nemusim to rozvádět

Kristyna Pultarova ( 22. května 2019 08:22 )

Mislivec- ses asi uplne blbej,ikdyz asi urcite. Tohle bych praskla taky. Kamoska co mnozi psi a chova se k nim jak spina a ja bych na to mela koukat?? Pokud mas ty na to koule tak je mi te lito. Udala dobre!! A ty se zamysli nad svym mozkem.

villon ( 22. května 2019 07:27 )

Kámoška za všechny prachy ta Kamča - Paní Pavlýna se jí ujme, necháji skoro zadáčo bidlet u sebe a Kamča jí na oplátku napráská za jistě nemalej bakšiž blesku. Hmm. Pěkná svi.. jen co je pravda.

Zobrazit celou diskusi