Čínské sociální sítě přetékají podporou pro Huawei. Uživatelé hlásí odchod od Applu

Prezentace nového telefonu Huawei v Paříži (květen 2019)

Prezentace nového telefonu Huawei v Paříži (květen 2019) Zdroj: Reuters

Google omezí čínské firmě Huawei aktualizace svých služeb.
Vizualizace očekávané podoby modelu Mate 30
Vizualizace očekávané podoby modelu Mate 30
Vizualizace očekávané podoby modelu Mate 30
Vizualizace očekávané podoby modelu Mate 30
9
Fotogalerie

Čínští uživatelé chytrých mobilních telefonů se postavili za domácí společnost Huawei, se kterou na základě vládního rozhodnutí ukončily spolupráci americké technologické firmy v čele s Googlem. Na sociálních sítích Číňané hromadně slibují, že přestanou používat výroby amerického Applu a namísto toho podpoří Huawei.

Americké ministerstvo obchodu minulý týden zařadilo Huawei na černou listinu. To znamená, že americké firmy, které chtějí z Huawei obchodovat, musí nejprve získat vládní licenci. Řada amerických firem v čele s Google v reakci na to oznámila, že omezuje nebo ukončuje spolupráci s čínskou společností. Washington následně své opatření zmírnil, když umožnil americkým firmám s Huawei obchodovat ještě po následujících 90 dní.

Na čínských sociálních sítích se ale už mezitím vzedmula vlna odporu. Hashtag překládaný jako „Čipy Huawei nemusí spoléhat na americký dodavatelský řetězec“ na populární sociální síti Weibo již dosáhl 50 milionů zhlédnutí, napsal web americké televizní stanice CNBC.

Uživatelé také slibují, že jejich příštím telefonem bude výrobek od Huawei, a nikoliv populární iPhone od amerického Applu. „Rozhodl jsem se, že si koupím telefon Huawei, a také změním svůj plán pořídit si Apple Watch. Namísto toho si vyberu produkt Huawei. Chci podpořit Huawei,“ napsal jeden z uživatelů. „Zastavíme Apple,“ vyzýval další.

Podle blogu What's on Weibo, který sleduje dění na této sociální síti, nicméně převážná část příspěvků k tématu není přímo antiamerická. Uživatelé jsou ale jednoznačně přesvědčeni, že Huawei se s překážkami vypořádá. Pozitivní reakce pak vyvolalo oznámení Huawei, že již několik let vyvíjí vlastní operační systém.

Na mobilní aplikaci TikTok, určené ke sdílení krátkých videí, stovky lidí publikují krátká videa šéfa Huawei Žena Čeng-feje, který mluví o tom, že jeho společnost je světovým lídrem na poli 5G technologií. V komentářích pod videi opět lidé slibují, že jejich příští telefonem bude Huawei.